Дитман: Немачка се залаже за отварање још два поглавља

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да ће се Немачка у Бриселу заложити да поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе и владавину права, буду отворена у првој половини ове године.

Аксел Дитман је у интервјуу Вечерњим новостима истакао да чланство Србије у НАТО-у није услов за улазак у ЕУ, као ни признавање независности Косова.

Додао је да има још посла у областима владавине права, сузбијања корупције, независности правосуђа, слободе мишљења, те истакао да је важно задржати реформски темпо, без обзира на изборе.

Упитан могу ли дешавања у вези са хашким процесом лидеру СРС-а Војиславу Шешељу да успоре Србију ка ЕУ, с обзиром да се за отварање поглавља 23 чека сагласност Хрватске, одакле најављују да ће нас блокирати, Дитман каже да је важно да Србија испуни све обавезе потпуне сарадње са Хагом, али да не жели да коментарише појединачне кораке у том поступку.

"Што се тиче поглавља 23 и 24 Влада Србије је доставом акционих планова формално испунила све услове за отварање поглавља и заложићемо се да се то деси", каже Дитман.

Истакао је да је унапређење и јачање регионалне сарадње централни задатак, те да Немачка у томе подржава Србију и друге земље у региону.

Оцењује да су последњих година постигнути важни помаци, посебно током Берлинског процеса.

"Првенствено је то задатак самих држава да регулишу билатералне односе и да их унапређују. Али и за Европу је важно да овај регион успешно сарађује", рекао је Дитман.

Када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, Дитман наводи да се активности настављају на техничком нивоу, јер треба имплементирати низ постигнутих договора, укључујући и формирање ЗСО.

"Треба дефинисати и нове теме које ће се решавати у дијалогу, како би се постигао главни циљ, а то је свеобухватна нормализација односа", навео је Дитман.

Говорећи о инвестицијама, Дитман је истакао да има најава појединих компанија да су заинтересоване за нове инвестиције у Србији.

"Овде већ послује више од 350 немачких фирми, које су до сада уложиле ише од 1.7 милијарди евра и отвориле више од 30.000 радних места. Оптимиста сам и да ће већ присутне фирме проширити бизнис овде", рекао је Дитман.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се