Маринели: НАТО отворен за сарадњу са Србијом

НАТО је отворен за све видове сарадње са Србијом али поштује неутралност Београда и не сматра је препреком за ту сарадњу, изјавио је шеф НАТО канцеларије за везу у Србији генерал Ћезаре Маринели.

На семинару о међународној војној сарадњи у Зрењанину, Маринели је оценио да је постојећи ниво сарадње НАТО и Војске Србије веома добар као и да расте ниво сложености обуке у оквиру вежби у којима учествују припадници Алијансе и ВС.

"НАТО је отворен за све видове сарадње али поштује војну неутралност Београда и она за нас не представља проблем нити препреку за сарадњу", рекао је Маринели додавши да Алијанса поштује и сарадњу коју Србија на војном плану има са Русијом.

Шеф НАТО канцеларије је посебно истакао и допринос који Србија даје мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније наводећи да се по броју ангажованих војника у тим операцијама налази на седмом месту у Европи.

Војни изасланик Велике Британије у Београду Сајмон Фицгибон оценио је да та земља препознаје Србију као најбитнијег партнера у региону с обзиром на географски положај и регионали утицај.

Према његовим речима, најзначајније области војне сарадње Велике Британије и Србије тичу се професионалног војног образовања српских официра на британским војним академијама као и размене искустава из мировних мисијама.

Каже да је што се тиче традиционалне војне сарадње она на прилично ниском нивоу и то углавном из политичких разлога али да се поправља.

"Желимо да Срби и Британци буду заједно ангажовани у неким будућим мировним мисијама али то је првенствено ствар политичке воље", рекао је Фицгибон.

Према речима војног изасланика САД у Београду Тахта Блекберна, Србија и САД развијају праве партнерске односе а сарадња две земље у сфери одбране почива на заједнички прихваћеним вредностима попут стабилности и безбедности.

"САД знају да је Србија суверена земља и ми уважавамо њену неутралност. САД су издволије седам милиона долара за проширење капацитета базе Југ крај Бујановца у који се врши обука за учешће у мировним мисијама, као и милион долар бесповратне помоћи за образовно усавршавање српских официра и подофицира у САД", рекао је Фицгибон.

Дводневни семинар у Зрењанину који је посвећен представљању међународних војних активности и вежби у којима учествују припадници ВС организовало је Министарство одбране Србије у сарадњи са амбасадом Велике Британије у Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво