Љајић: Процес против Шешеља почео и завршава се преседаном

Председник Националног савета за сарадњу са Хагом Расим Љајић каже да је лидер радикала Војислав Шешељ буквално избачен из Хашког трибунала и да тај суд сада покушава да реши овај проблем на било који начин, само да се тиме више не бави. Истиче да нико не може да кажњава Србију јер су све обавезе према Трибуналу испуњене.

Расим Љајић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се процес против Војислава Шешеља пред Хашким трибуналом завршава како је и почео - преседанима.

"Одлука да Шешељ није обавезан да присуствује изрицању пресуде 31. марта је ништа ново што се самог Трибунала тиче. Хашки суд покушава да реши овај проблем који је сам направио и то на било који начин само да се тиме више не баве. Шешељ је буквално избачен из затвора", напомиње Љајић.

Каже да Влада Србије никада није рекла да Шешеља неће изручити.

"Овај проблем није настао у Србији и због тога што Влада није сарађивала са судом, већ је настао њиховим грешкама али они то јавно сигурно неће рећи. Нико не може да кажњава Србију јер смо ми све обавезе испунили, чак смо и у поврељивом подеску рекли о чему се ради. Наравно, Хаг немајући други излаз, донео је овакву одлуку", додаје Расим Љајић.

Каже да је Влада учинила све да буде коректна и одговорна.

"Тако смо се понашали од почетка до краја", истиче Љајић.

Коментаришући коментар на ову одлуку који је стигао из Хрватске, Љајић каже да би разумео да је тако нешто дошло из Немачке или Шведске, а не из Хрватске.

"Звучи чудно јер се у тој земљи ломе ћириличне табле, а ако имају неку оптужбу нека се обрате Трибуналу. У изјави Петрова да је Србија била обавезна да да гаранције да ће се Шешељ вратити у Хаг, видим да није упућен. Нико није тражио гаранције. Очекујем да Хрватска сада условљава пут Србије ка Европској унији", напомиње Љајић.

Каже да Хашки суд завршава са радом 2017. године и додаје да је Србија испунила своје обавезе оног тренутка када је изручила и последњег оптуженог.

Додаје да без суђења за ратне злочине ОВК нема помирења у региону.

"Видећемо да ли је Специјални суд заиста формиран да суди како треба или је само алиби да се нешто ради а не учини ништа", истиче Љајић.

Говорећи о могућој одлуци Савета Евроазијске економске комисије о бесцаринском увозу 10.000 "Фијатових" аутомобила произведених у Србији на тржиште Русије, Љајић каже да треба бити опрезан.

"Што се тиче Русије и Белорусије имамо отворена врата, али за доношење одлуке је потребна и сагласност Казахстана", каже Љајић.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво