Принц Чарлс: У Србији се дивно осећам

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола другог дана посете Србији боравили су у Новом Саду. Принц Чарлс посетио је манастир Ковиљ. Приликом откривања меморијалне плоче британским хуманитарним радницима, принц Чарлс је рекао да се у Србији дивно осећа. Принчевски пар присуствовао је вечерас свечаном пријему у Народној скупштини.

18.30 - Принц Чарлс и војвоткиња од Корнвола стигли су на пријем у Народној скупштини Србије где их је дочекала председница парламента Маја Гојковић.

15.00 - Принц Чарлс обилази Ковиљско-петроварадински рит.

14.40 - Војвоткиња Камила у Сремским Карловцима присуствује догађају "Food is great".

13.30 - Принц од Велса у посети манастиру Ковиљ.

12.15 - Принц Чарлс и војвоткиња Камила у Галерији Матице српске.

Принц Чарлс и војвоткиња од Корнвола стигли су вечерас у Дом Народне скупштине где се одржава свечани пријем. При доласку британског принчевског пара у Скупштину свирале су гајде.

Испред зграде парламента дочекала их је председница скупштине Маја Гојковић са којом су обишли изложбу портрета и фотографија жена из Велике Британије, које су учествовале у Првом светском рату и биле ангажоване у Краљевини Србији и на Солунском фронту.

Другог дана боравка у Србији британски принц био је у Војводини. Приликом доласка у манастир Ковиљ, огласила су се црквена звона, дочекао га је отац Исихије, епископ бачки Иринеј Буловић, митрополит загребачко-љубљански Порфирије и владика јегарски Јероним.

Повели су принца у обилазак манастира, а потом је принц Чарлс присуствовао служби.

У манастиру данас живи 24 монаха, који су укључени у органску производњу различитих производа (попут меда и ракије), а манастир је познат и по програму рехабилитације "Земља живих".

Посебно су познати природни мелеми од лековитог биља, и тинктуре и тоници, а надалеко је чувен и ковиљски ликер од зелених ораха. Према предању, улогу оснивача манастира имао је Свети Сава, али о томе нема историјских извора.

Манастир датира из 13. века, а главна црква каква је данас постоји од 17. века. Подигнут је у част Светих арханђела Михаила и Гаврила, а под заштитом државе је од 1949. године.

Манастир има хор који негује византијско појање. Од 2004. године одредиште је младих који траже помоћ у лечењу од наркоманије.

За то време војвоткиња од Корнвола боравила је у Сремским Карловцима, где је била гошћа догађаја "Food is great", на коме су представљени локални специјалитети, а сусрела се и са произвођачима хране и пића из Велике Британије који раде у Србији.

Британски принц Чарлс провозао се и чамцем по Ковиљско-петроварадинском риту и потом симболично засадио дрво храста.

Британски престолонаследник с домаћинима је разговарао о важности очувања тог јединственог еко система, а сусрео се и са групом деце са којом је причао о важности шума у Војводини.

Принчевски пар је претходно посетио Нови Сад. Принц Чарлс и војвоткиња од Корнвола пред Католичку порту стигли су заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, а дочекао их је британски војни аташе, пуковник Сајмон Фицгибон.

Испред Католичке порте су били и заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић, као и принцеза Јелисавета Карађорђевић.

Група Триорца Музичке шšколе "Исидор Бајић" извела је одломак из "Успаване лепотице" Петра Иљича Чајковског.

На тргу испред цркве њихов долазак чекало је и стотинак грађана, који су практично "опколили" принчевски пар у жељи да се са њима сликају и поразговарају.

Принц Чарлс и његова супруга Камила обишли су и импровизовану пијацу са народним рукотворинама, а затим су присуствовали културном програму у Католичкој порти.

Затим су открили меморијалну плочу британским хуманитарним радницима, а принц Чарлс је рекао да се у Србији дивно осећа.

Ромски ансамбл GRUBB из Београда је у њихову част одсвирао неколико песама, као што је "Ђелем, ђелем".

Мимо протокола ушли су у Катедралу имена Маријиног, а ка Матици српској испраћени су уз гајде.

У Галерији Матице српске, разговарали су са кустосима и децом која учествују у пројекту "Moving Museums", који организује Британски савет.

Краљевски пар је од градоначелника Новог Сада на поклон добио реплику "Душановог законика", првог српског законика, која има велику историјску и културну вредност, док им је заменик градоначелника Борко Илић уручио поклон у виду макете Петроварадинског сата који је јединствен по томе што његова мала казаљка показује минуте, а велика сате.

Илић је подсетио да је приликом прве посете Новом Саду, 1978. године принц Чарлс био импресиониран и знатижељан због специфичности Петроварадинског сата, због чега су му Новосађани сада поклонили макету тог сата.

Принчевски пар се упознао са српском уметношћу од 16. до 20. века.

Војвоткиња од Корнвола се упознала са резултатима рада са децом, а принц Чарлс је обишао конзерваторску радионицу где се тренутно изводе радови на иконостасу српске цркве из Будимпеште.

Британски пар је добио на поклон принтове графичких листова српских манастира.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру посете региону већ боравили у Хрватској, а до 19. марта ће посетити и Косово и Црну Гору.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи