Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола у Београду

Британски престолонаследник принц Чарлс и његова супруга војвоткиња од Корнвола бораве у посети Србији. На Аеродрому "Никола Тесла" дочекао их је премијер Александар Вучић, а затим их је угостио председник Србије. Томислав Николић и принц од Велса положили венце код Спомен-костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта. Након шетње Калемегданом, британски принц разговарао је са патријархом. Принц Чарлс је биo гост принца Александра Карађорђевића, а вечеру у част принца и војвоткиње од Корнвола приредио је премијер Вучић.

20.45 - Председник Владе Александар Вучић је заједно са супругом Тамаром домаћин вечере коју је приредио у част принца Чарлса и војвоткиње од Корнвола. Вечери у Дому гарде, присуствују министри у влади Србије, званице из јавног, политичког и културног живота и представници дипломатског кора. 

17.15 - Принц од Велса биo je гост принца Александра и принцезе Катарине у Краљевском двору на Дедињу.

15.35 - После разговора са патријархом Иринејом, принц Чарлс је обишао и Храм Светог Саве.

15.05 - Принц од Велса разговора у згради Патријаршије са српским патријархом Иринејом. Како јавља извештач РТС-а, састанак траје неуобичајено дуго, ван сваког протокола. 

13.50 - Принц стигао у Конак кнегиње Љубице где учествује у међурелигијском дијалогу представника хришћанских, исламске и јеврејске заједнице у Србији.

13.30Принц и војвоткиња обилазе Калемегдан у друштву историчарке Дубравке Стојановић.

12.45 - Престолонаследник Велике Британије и председник Србије положили венце код Спомен-костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта.

12.00 - Председник Томислав Николић са супругом Драгицом дочекао принчевски пар у Председништву Србије.

11.30 - Престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила слетели на београдски аеродром, где их је дочекао премијер Александар Вучић, јавља извештач РТС-а.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола бораве у Србији у оквиру петодневне посете региону, а на београдском аеродрому дочекани су уз почасну гарду. Са погачом и сољу на црвеном тепиху сачекала су их деца у традиционалној српској ношњи.

На аеродрому их је дочекао премијер Александар Вучић, као и председница Народне скупштине Маја Гојковић и британски амбасадор у Србији Денис Киф.

Након сусрета са премијером Србије на аеродрому, британски пар угостио је председник Томислав Николић са супругом Драгицом. После пријема у згради Председништва, принц и председник су положили венце код Спомен-костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта.

Тиме су одали пошту заједничким борбама, искушењима и жртвама војника, али и грађанки и грађана Србије и Велике Британије током два светска рата.

Приликом полагања венаца интониране су химне две државе, а церемонији су и присуствовале и супруге принца од Велса и председника Србије. 

После полагања венаца, принчевски пар је кренуо у обилазак Калемегдана, након чега је принц, у пратњи амбасадора Велике Британије у Београду Дениса Кифа, отишао у Конак кнегиње Љубице, где је учествовао у међурелигијском дијалогу представника хришћанских, исламске и јеврејске заједнице у Србији.

За то време, војвоткиња је посетила Дом у Звечанској, где се сусрела са представницима Уницефа и Фондације "Новак Ђоковић".  

Рабин Исак Асијел рекао је да је на састанку са престолонаследником Велике Британије поручио да сви заједно могу да живе у Србији, само можда свет то баш не примећује или игнорише.

"Принц је питао патријарха коју поруку да пренесе, а патријарх му је веома мудро одговорио: 'Па то ћете ви сами видети, сами ћете проценити шта да кажете'", пренео је Асијел.

Муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић рекао је после састанка да је добро када сви заједно могу да буду "богољуби и човековолитељи" и да је мисија верских лидера да су што више заједно, јер се само дијалогом могу решити проблеми, уколико их има.

"Било је задовољство, али и без принца Чарлса ми се састајемо, другујемо и решавамо своје проблеме у Србији", истакао је муфтија.

Принц од Велса разговарао је и са патријархом Иринејом. Како јавља извештач РТС-а, састанак је трајао неуобичајено дуго, ван сваког протокола. Потом је обишао и Храм Светог Саве, чија историја такође повезује народе Велике Британије и Србије.

Принц од Велса је испред Храма Светог Саве дочекан уз хлеб и со које су му донели дечак и девојчица у народним ношњама.

Водич му је био протонеимар Храма Војисав Миловановић, а обишао је радове на мозаику Христовог васкрсења. 

Наиме, британски мисионар и добротвор Франсис Макензи живео је у српској престоници од 1876. па све до смрти 1895, а значајан је и као дародавац дела парцеле на којој је подигнут Храм Светог Саве.

Такође, он је један од малобројних странаца чије се име налази на листи великих добротвора Храма.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола обишли су заједно са министром просвете Срђаном Вербићем дизајн инкубатор "Нова искра".

Дизајн инкубатор функционише од 2012. године и чине га група менаџера и предузетника у култури са разноликим, деценијским искуством у локалним, регионалним и међународним пројектима који су развили јединствену платформу која интегрише три главна нивоа активности.

Принц Чарлс, министар Вербић и британски амбасадор Денис Киф разменили су том приликом поклоне.

Принц од Велса је посетио и Александра Карађорђевића у Краљевском двору на Дедињу, а увече је са војвоткињом од Корнвола био гост на вечери коју је организовао председник Владе Србије Александар Вучић.

"Уверен сам да ћете спознати традиционално српско гостопримство током боравка у Србији и да ћете из наше земље понети најлепша сећања", изјавио је Вучић у здравици.

"Дижем ову чашу за здравље принца од Велса и војвоткиње од Корнвола, за добробит и даљи прогрес пријатељског британског народа, за нашу заједничку добробит", рекао је премијер.

Подсетио је да су Уједињено Краљевство и Србија повезани дугогодишњим односима, успостављеним 1937. кад је први британски конзулат отворен у Београду. 

Током дводневне посете принц Чарлс имаће низ сусрета, а једино његово јавно обраћање биће другог дана посете, на пријему у Народној скупштини.

За четвртак је планирана посета Новом Саду, манастиру Ковиљ и Сремским Карловцима, а увече ће за принчевски пар у Дому Народне скупштине бити приређен свечани пријем.

Посета престолонаследничког пара Велике Британије има највиши дипломатски значај. Принц од Велса није посетио Србију од 1978. године, а на Косову је био 1999. године.

У оквиру петодневне турнеје по Балкану, пар је у Београд дошао из Хрватске, а до 19. марта ће отићи на Косово и посетити Црну Гору.

Са војвоткињом од Корнвола принц Чарлс је 2007. године посетио Босну и Херцеговину.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво