Еурактив: Србија сматра да санкције ЕУ Русији лоше утичу на земље кандидате

Ефекти финансијских рестриктивних мера ЕУ нису узети у обзир у тренутку када су санкције Русији осмишљене, пре свега зато што земље кандидати за чланство нису довољно консултоване током разговора о пропису ЕУ којим су уведене санкције, наводи Еурактив.

Србија сматра да ефекте европских санкција Русији највише осећају земље кандидати, а као посебан проблем истиче да филијале руских организација у ЕУ имају изузећа од санкција, док у земљама кандидатима немају, пренео је бриселски портал Еурактив позивајући се на документ који је означен као документ српске владе.

Посебно место у документу посвећено је неповољнијем положају фирми у Србији које послују са руским организацијама, у поређењу са фирмама из ЕУ које са њима послују, наводи се у документу од 24 стране које су написали представници НИС-а, а за који бриселски Еурактив тврди да је документ српске владе.

Аутори документа сматрају да ефекти финансијских рестриктивних мера ЕУ нису узети у обзир у тренутку када су санкције осмишљене, пре свега зато што земље кандидати за чланство нису довољно консултоване током разговора о пропису ЕУ којим су уведене санкције.

Такође, наводи се да су санкције од њиховог наметања у августу и септембру 2014. године утицале на НИС и две банке које послују у Србији, "Сбербанку" и ВТБ, које су филијале руских банака, а такође су на мети санкција.

Иначе, санкције су утицале и на могућност НИС-а да добије кредит и финансирање.

"Тај индиректни ефекат санкција ЕУ наноси ненадокнадиву штету НИС-у и ставља га у неправедно неповољан положај у поређењу са било којим конкурентом у ЕУ, укључујући и оне које су под контролом организација на мети санкција. Заиста, филијале организација које су погођене санкцијама и које су базиране у ЕУ нису подвргнуте рестрикцијама", истиче се у документу.

Наглашава се да ЕУ, тиме што не допушта српским филијалама компанија погођених санкцијама да имају исти третман као и филијале са седиштем у ЕУ, ненамерно дестабилизује српску привреду као и да не доприноси сарадњи у циљу постизања економских реформи, што је предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању који је склопила са Србијом.

Према писању Еурактива, наводи се и аргумент да Србија неће моћи да испуни обавезе које проистичу из Енергетске заједнице и процеса придруживања ЕУ.

"Уколико највећа енергетска компанија Србије не може да испуни обавезе према ЕУ на време, што ће изискивати улагања од 550 милиона евра, планови за приступање у области енергетике и заштите животне средине могли би бити избачени са колосека", пише у документу.

Предлог је да се сва изузећа од санкција наметнута руским организацијама која се примењују на филијале регистроване у ЕУ примене и на филијале у земљама кандидатима.

Алтернативни предлог је да Европска унија одобри посебна изузећа, која би земље чланице могле да одобре, како би компанијама попут НИС-а омогућиле да се финансирају у оквиру тржишта капитала ЕУ.

Еурактив је тражио коментар од Европске комисије, која је кратко одговорила да земље чланице једногласно доносе одлуке о санкцијама, што значи да земље кандидати нису консултоване.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи