Омеровић: Зашто главни град Турске није исто што и Париз?

Функционер СДПС-а Мехо Омеровић изразио је саучешће Турској због невиних жртава у најновијем бомбашком нападу и позвао грађане Србије на солидарност са званичном Анкаром на начин како је то било у случајевима терористичких напада на сатирични часопис Шарли Ебдо и напад који се недавно догодио у Паризу.

"Морамо се замислити и запитати сви заједно зашто нам сви људи нису исти? У последњих неколико месеци 165 људи је убијено у Анкари, били су обични људи, грађани. Када су се слични напади дешавали у Паризу цео свет се солидарисао са Француском", навео је Омеровић у писаној изјави достављеној медијима.

Подсећа да су заставе биле спуштане на пола копља, мостови и велике зграде су бацале светлост у бојама француске заставе, цвеће и свеће су затрпавале ограде француских амбасада широм света, солидарност и саосећање са француским народом су се могли видети на сваком кораку.

Сада, примећује Омеровић, од тога нема ништа и пита зашто главни град Турске није исто као главни град Француске.

"Жртве су у оба случаја људи. Невини. Обични. Били смо сви 'Шарли Ебдо', били смо сви Париз, били смо сви Француска...", констатује Омеровић и додаје: "Зашто данас не можемо бити мало Анкара и Турска".

Говоримо, каже, и учимо младе да су сви људи исти.

"Понављамо стално да жртве терористичких напада немају боју, веру, нацију, а у пракси их делимо", навео је Омеровић и позвао грађане Србије да, како каже, будемо људи и покажемо да су и невини грађани Анкаре жртве које заслужују пијетет.

Иначе, на друштвеној мрежи Фејсбук један мушкарац, који живи у Анкари, позвао је свет да покаже саосећање са жртвама бомбашког напада у турској престоници, у којем је погинуло 37 особа, као што је то чинио када су друге европске и светске престонице биле мета терористичких напада.

"Веома је лако погледати терористичке нападе у Лондону, Њујорку и Паризу и осетити бол и туг због тих жртава, зашто онда није исто тако када је у питању Анкара? Да ли зато што једноставно не схватате да Анкара није ништа другачија од тих градова", упитао је Џејмс Тејлор.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво