Жбогар: Политичари на КиМ се не баве интересима грађана

Политичари се последњих шест месеци баве самима собом, а не оним што је у интересу грађана, изјавио је специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар, наводећи да би требало да се баве питањима која ће олакшати живот људи.

Косово је добило новог председника и сада би требало наставити са тражењем решења у политичком дијалогу власти и опозиције. Њихов главни циљ би требало да буде бољи живот грађана, рекао је Жбогар у емисији "Разговор" на РТК2.

Додао је да је потребна стабилизација тренутне политичке ситуације, јер је она забрињавајућа.

"Два споразума су некако убрзала ту поларизацију и после са сузавцем и свим полцијским акцијама се погоршала ситуација", казао је Жбогар.

Званични Брисел осуђује насиље у Парламенту и за то нема оправдања, каже шеф канцеларије ЕУ на Косову, уз напомену да се међународна заједница неће мешати у односе власти и опозиције.

"Приштина мора да докаже да сама може да реши политичку кризу са којом се суочава више од шест месеци", додаје Жбогар.

Код Срба постоји страх да без Заједнице српских општина неће имати институционалну заштиту, док код Албанаца влада бојазан да ће ЗСО спречити интеграцију Срба и створити поделу Косова. Све се то може превазићи разговором, уверен је он.

"Ако буде више дијалога и ако стране буду више причале али и слушале оно што други причају, онда кроз тај разговор може да се створи та Заједница, на начин да ће Срби бити задовољни и смирени да су довољно заштићени, а у исто време ће бити спокојни и Албанци да то не значи поделу Косова", сматра Жбогар.

На Косову је створена погрешна слика да Приштина од дијалога у Бриселу нема никакве користи и да је то само у интересу Београда, наглашава Жбогар и позива обе стране на већу транспарентност.

"Ако би се више причало пре и после споразума склопљених у Бриселу, онда би јавност била мање оптерећена дијалогом и лакше би прихватила и решења и видео би се позитиван процес. Техничка мисија ЕУ следеће недеље долази на Косово и она ће утврдити да ли је Приштина испунила све услове за добијање визне либерализације", каже Жбогар и додаје да је на косовским властима хоће ли грађани ускоро моћи да путују без виза у Европу.

"Још увек нисмо урадили процену да ли су испуњени услови, и у том смислу ћемо послати техничку мисију следеће недеље која ће проверити да ли је испуњено последњих осам услова за добијање визне либерализације. Косово је послало извештај да испуњавају услове за визну либерализацију, али ће то проверити комисија ЕУ", наводи Жбогар.

Самуел Жбогар очекује да Специјани суд за ратне злочине разјасни све наводе из извештаја сенатора Дика Мартија, јер ће се у противном Косово стално доводити у везу са, како је рекао, страшним наводима овог извештаја.

"То је црни облак над Косовом и само овај суд може растерати тај облак", закључио је Жбогар за РТК2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи