Покар се жалио Савету безбедности

Председник Хашког трибунала тражи акцију Савета безбедности због изостанка сарадње Србије са међународним судом. Љајић сматра да се ради о наставку притиска на владти у Београд.

Председник Хашког трибунала Фаусто Покар пријавио је Србију Савету безбедности УН због изостанка сарадње у процесу који се води против бившег српског председника Милана Милутиновића.

Покар је, у писму упућеном председавајућем Савета безбедности УН за јуни, америчком амбасадору Залмају Калилзаду, навео да је "изостала сарадња Србије" у процесу против Милутиновића, односно да власти у Београду нису обезбедиле да се некадашњи шеф војне-контраобавештајне службем, генерал Александар Димитријевић у својству сведока појави пред судом.

Председник Хашког трибунала навео је, такође, да је "Димитријевићева адреса непозната" властима у Београду, које, истовремено, нису понудиле адекватно објашњење због таквог развоја ситуације.

"Српска влада изазива ауторитет Хашког трибунала и Савета безбедности...чиме крши своје међународне обавезе," наводи се у писму које је Покар упутио председавајућем најмоћнијег тела светске организације.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић, одговарајући на оптужбе првог човека Хашког трибунала, оценио да Покарово писмо Савету безбедности представља "додатни притисак на Србију и то у тренутку када, како каже, недавним хапшењем Стојана Жупљанина показујемо да сарађујемо са Хагом."

„Напросто, ова политика сталних претњи, ултиматума, уцена и притисака на Србију је контрапродуктивна са становишта основног циља, а то је да у једном партнерском односу завршимо ову причу, да се сви оптужени нађу у Хагу, да се установи истина и на крају задовољи правда", рекао је Љајић.

Председник српског Савета за сарадњу са Хашким судом рекао је и да су власти у Београду и суд УН "имали редовну комуникацију"везано за случај Александра Димитријевића.

У првом наврату нисмо могли да уручимо позив јер никога није било у стану, касније смо добили комплетну лекарску документацију из које се види да је Димитријевић имао операцију на срцу у САД да су лекари препоручили рехабилитацију и мировање и да он не може да сведочи онда када је требало у Трибуналу, објаснио је Љајић.

Покар је, такође, критиковао шефа српског Савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расима Љајића, наводећи да га је више пута упозоравао на обавезе, али да Београд "није преузео разумне кораке како би испунио захтеве суда".

Хашки трибунал је Милутиновића и још пет бивших високих војних и политичких званичника оптужио за ратне злочине почињене током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво