Вучић: Не пада ми на памет да министрима повећавамо плате

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да министрима неће бити повећаване плате, не зато што мисли да су много или мало плаћени, већ зато што је за њега битније да се плате повећају учитељима, наставницима и здравственим радницима. Премијер је поручио престолонаследнику Александру Карађорђевићу, поводом његове најаве да ће тужити државу, да најпре плати струју.

"Не пада ми на памет да такве законе усвајамо", изричит је био премијер, који је обишао новоизграђену основну школу "Рајко Михаиловић" у селу Калиновац.

Каже да се министрима неће повећавати плате и да тога није било ни у претходном периоду.

"Не мислим да су преплаћени или недовољно плаћени, али је важније повећати плате учитељима и наставницима", рекао је Вучић.

Додајe да зна да има незадовољних, али да га то не занима.

"Не интересује ме то, нећемо им изаћи у сусрет. Највећа је част за министра да то и буде, а ако неће, нек се бави другим послом. Ако сте много паметни и мислите да можете да зарађујете више, идите у приватни сектор и зарађујте. Овде веће плате неће бити", истакао је премијер.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише став ДС-а у вези његовог предлога да се прекине предизборна кампања док траје ванредна ситуација, рекао да не намерава да коментарише њихове ставове, као што није ни друге сличне "катастрофалне изјаве".

"Ја се бавим школама и поплавама. Отказали смо партијски скуп у Лесковцу, а и данас нећу да говорим о партијским стварима. Мислим да ће ова ситуација бити готова у уторак или среду, па ћемо онда наставити са партијским стварима. Мислим да ће бити довољно времена до избора"“, поручио је Вучић.

Истиче да његови политички опоненти могу слободне да наставе да говоре ружно о њему, али да неће они одлучивати како ће се он понашати.

"Моје је да радим оно што данас чиним. Нисам имао ниједан дан одмора, што није уобичајено у Србији. Ово ми је седма или осма посета Убу, био сам пуно пута у Обреновцу и другим градовима. Нити један премијер није толико пута обилазио сва места у Србији"“, рекао је Вучић.

Истиче да је напорно радио од првог дана када је постао председник Владе и да не намерава да прекине са својим залагањима и радом.

"Нећу себи да одузимам право да радим зато што то траже беспосличари и они који немају ништа друго да кажу него 'мрзимо те што си успешнији и марљивији од нас'", подвукао је Вучић.

Премијер се осврнуо и на злоупотребу стања са поплавама и приметио да неки кажу да је код њих све у реду и да су спремно дочекали падавине, а "заборављају" да код њих и нема бујичних токова као у централној Србији.

"Престолонаследник дугује 70.000 евра за струју"  

Вучић је поручио престолонаследнику Александру Карађорђевићу, поводом његове најаве да ће тужити државу, да најпре плати струју.

"Прво ти плати струју коју си дужан Србији, па онда тужи кога хоћеш", рекао је Вучић и додао да ће покушати пристојно да одговори на питање новинара како коментарише најаву тужбе Карађорђевића.

Изнео је податак да Карађорђевић дугује ЕДБ-у и "ЕПС Снабдевању" око 70.000 евра.

Према Вучићевим речима, држава је дала објекат Карађорђевићима на коришћење и плаћала је све, а тај објекат пропада јер се не одржава, па је ред да и престолонаследник плати струју.

Вучић је приметио да "сви желе, воле и хоће да нападну државу, када им падне на памет, уз кукњаву и жалопојке, што је "национални спорт у Србији".

"Не можемо да дођемо у Калиновац и кажемо сељацима да дугују за струју а он дугује 70.000 евра“", закључио је Вучић.

Вучић: Једино ми у Србији причамо о четницима и партизанима

Поделе на "ђинђићевце" и "милошевићевце" премијер није желео посебно да коментарише, објаснивши да жели да избегне било какве поделе, те да верује да је за Србију много боље да се бави својом будућношћу, а не прошлошћу. 

"Ми некако увек у марту пронађемо разлог да се делимо и нама разлог за повратак у прошлост нису ти људи, већ тек да бисмо се делили и у садашњости и у будућности, а ја бих баш то да избегнем и због тога никад нисам ниједну лошу реч о било коме од њих рекао", поручио је Вучић. 

Додао је да не би ни да их поистовећује, већ да сматра да је бољи избор да гледамо у будућност. 

"Ми као да само тражимо разлог да се делимо", приметио је премијер и навео да једино ми овде причамо о четницима и партизанима, јер то нико више у свету не ради, а ни ми то не причамо зато што су нам једни или други важни или бисмо да их критикујемо, већ само зато да бисмо се делили. 

Добро је, закључио је, да ствари из прошлости тамо и оставимо, да о историји суде историчари, а "да ми гледамо можемо ли да помогнемо овој деци" (у Калиновцу). 

На питање како коментарише превртање камиона с робом из Србије, Вучић је рекао да то пре свега говори о стању свести тамо, о томе да припадамо различитим типовима друштва, додајући да је поносан што тако нешто не може да се деси у Србији. 

Већ трећи камион с робом из Србије који је преврнут на Косову за премијера је проблем којим треба да се баве Еулекс и Кфор, јер су, како каже, они задужени за безбедност и слободан проток робе и људи на територији Косова и Метохије.  

"Није у реду што ће сада наша кока-кола морати да иде у градове на Косову с обезбеђењем, али, то је питање за Европу, за Кфор и оне којиима је посао да гарантују безбедност и слободан проток робе и људи", поручио је Вучић.

број коментара 14 пошаљи коментар
(недеља, 13. мар 2016, 11:47)
anonymous [нерегистровани]

Svi treba da plaćaju struju

Pošto Srbija nije monarhija već republika, onda bi i porodicu Karađorđević trebalo tretirati isto kao i ostale građane Srbije, što znači, da ako žive u državnoj vili treba da plaćaju struju i ostale režijske troškove kao i troškove njenog održavanja. Ako to oni ne mogu ili neće da plaćaju neka se isele iz nje. Takođe je vrlo licemerno i bezobrazno da Karađorđevići hoće da žive u vili čiji je vlasnik država, a istu tu državu hoće da tuže Sudu u Strasburu.

(субота, 12. мар 2016, 22:39)
Чича из Шумадије [нерегистровани]

А грађани стрепе за пар хиљада дуга

Одавно се баук око струје надвио над Србијом.

(субота, 12. мар 2016, 20:47)
anonymous sasa [нерегистровани]

Na pamet

A da li mu možda padne na pamet da ministrima smanji plate pa nek se i oni malo žrtvuju za Srbiju a ne samo penzioneri. Kako rade ministri ja bi im dao jednu i po prosjećnu platu pa kad se standard poveća biće i njima bolje a ako oni neće onda ima ljudi koji će raditi i za manje a sigurno bolje od ovih jer ovi sada nemaju pojma kako narod živi.

(субота, 12. мар 2016, 19:12)
Ускоро... [нерегистровани]

ће му Чарлс и Камила донети ...

паковање батерија! - Генератор не спада у лични пртљаг!

(субота, 12. мар 2016, 18:50)
anonymous [нерегистровани]

искључење

Зашто му струја није искључена после прве хиљаде евра дуга? Зашто се чекало до 70.000, а и даље се чека?

(субота, 12. мар 2016, 18:33)
anonymous [нерегистровани]

premijer Vucic

Svaka vam cast!

(субота, 12. мар 2016, 18:24)
Dragan Stanković - Stane [нерегистровани]

Čiji je Beli dvor?

Hladne glave postavljam pitanje: čijim novcem su Krađorđevići podigli Beli dvor? Pravi odgovor je anegdota pred prvi svetski (čitaj srpski) rat: Čiča Pera - kralj Petar I je tražio od Lazara Pačua, guvernera NB Srbije kredit da završi gradnju crkve na Oplencu. Guverner ga je pitao:"Vaše veličanstvo, čime Vi garantujete da će te vratiti kredit?" Kralj je odgovorio :"Ja sam kralj!" Guverner:"Da, ali ko meni garantuje da će te Vi i sutra biti kralj?" I ne dade kralju kredit! Garancija nije zadovoljila g. Guvernera! A Srbija je dočekala kraj Prvog svetskog rata bez dinara duga! Bez teritorije, ali i bez duga. To je odgovor koja je razlika između svojine kralja i naroda. To nije isto! Zato sam postavio pitanje:"Čijim novcem su Karađorđevići sazidali Beli dvor?
Osim uslova da sadašnji korisnici troše novac na vraćanje duga za el. struju a ne za tužbu, ja bih postavio još jedan uslov: pre tužbe neka potomak Karađorđevića nauči srpski jezik! Bar na nivou njegove supruge, inače Grkinje! Muka mi je kad slušam taj tuđinski srpski jezik od Srbina rođenog u Engleskoj, čiji jezik govori dobro, a srpski jedva zna da čita! Tekst ispisan latinicom!
Lično nisam ni Karađorđević ni Obrenović. Dosta podela, a osnovno je pitanje: u čemu je razlika jednih od drugih?

(субота, 12. мар 2016, 18:18)
anonymous [нерегистровани]

Kako

da povecavas ministrima plate ,kad para nema ?

(субота, 12. мар 2016, 17:08)
Moskva [нерегистровани]

Dzaba pare

Kada bi rezultati rada tih ministara bili pozitivni, narod nebi interesovalo kolike su im plate. Ovako i da umesto primanja plata, doniraju milione nezadovoljstvo bi bilo ogromno! Znaci nije problem u novcu vec rezultatu!

(субота, 12. мар 2016, 15:28)
Mr Dj. [нерегистровани]

Ponesto je i u pravu

Gosp Vucica inače ne podrzavam, ali ovo za Karadjordjevice je istina i po tom pitanju se slazem sa njim.