Ђурић: Инциденти могу угрозити сарадњу привредника

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најошšтрије је осудио нападе на возила која у покрајини дистрибуирају робу из централне Србије и упозорава да овакви инциденти могу озбиљно да угрозе теšшко успостављену сарадњу привредника и привредних комора, која је једно од најуспеšшнијих достигнућа у досадаšшњем процесу нормализације односа Београда и Приšштине.

"Данас је на Косову и Метохији из саобраћаја насилно избачено друго возило у само недељу дана, тако да је сада јасно да се не ради о изолованом инциденту или пуком политичком радикализму, већ о организованој кампањи која можžе да има опасне и далекосеžжне последице", сматра Ђурић.

Додаје да у процесу нормализације односа Београда и Приšштине успостављање ефикасне привредне сарадње има кључну улогу, и нападачи су, очигледно, свесни те чињенице, камионе са робом из централне Србије вандализовали са намером да изазову šширу дестабилизацију, саопштила је Канцеларија Владе Србије за КиМ.

"Настојећи да изазову и неку врсту неформалне економске блокаде, починиоци овог напада наносе већу šштету својим сународницима на Косову и Метохији него привредним субјектима у централној Србији, и надлежžне институције у Приšштини би морале да предузму ефикасне мере да се овакви инциденти спрече", рекао је Ђурић.

Иако се настоји да се ови напади представе као легитимни акти грађанске непослушšности и протест против политичког естаблиšшмента, суšштина је, навео је Ђурић, да се ради о актима насиља, а свако насиље мора да се сузбија у зачетку како не би ескалирало.

"Надам се да надлежене приšштинске институције не гледају благонаклоно на овакво недопустиво понашšање и да ће коначно предузети неšшто да евентуалне будуће нападе спрече. Деловање очекујем и од свих оних међународних представника на Косову и Метохији који искрено жžеле стабилност у региону и боље односе Београда и Пришšтине", истакао је Ђурић.

Активисти радикалног опозиционог покрета Самоопредељење признали су да су поново данас у насељу Морине, крај Приштине, преврнули камион који је превозио робу произведену у Србији.

У саопштењу тај покрет тврди да акција није уперена против "грађана било које етничке припадности или из било које земље", већ против "неприхватљиве српске хегемоније, била она политичка, војна или економска".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара