Вучић у Лучанима: За надокнаду штете 1,2 милиона евра

Слив Мораве, Параћин и Ћуприја, на истоку земље Млава и Пек и општине које су већ биле поплављене, у сливу Западне Мораве су критична места, рекао је у Лучанима премијер Србије Александар Вучић. Истиче да је са представницима ЕУ договорена помоћ за угрожене од поплава од 1,2 милиона евра.

Премијер Александар Вучић обишао је село Дљин, у општини Лучани, где се излила река Бјелица и поплавила куће, помоћне објекте, пластенике и њиве, и обећао грађанима помоћ.

Вучић је изјавио да ће се, ако се падавине наставе до 21 час, створити услови да се прогласи ванредна ситауција на целој територији Србије.

Рекао је да закон тачно прописује у којим случајевима се проглашава ванредна ситуација, те да би је Влада већ прогласила да је закон не спречава.

"Ми законски немамо право да донесемо одлуку о ванредној ситуацији, иначе бих је већ донео. Немамо право док нам се нешто негде не догоди. Тек последично можемо да реагујемо увођењем ванредне ситуације и онда тек у пуној снази и војску и полицију и све чиме располажемо стављамо на терен, како бисмо помогли грађанима", рекао је Вучић.

Он је додао да је држава у сваком моменту спремна за доношење такве одлуке, а да је до сада урађено све оно што је могло да се учини у складу са законом.

"Ако овако настави да пада киша до 21 сат, онда мислим да вечерас можемо да очекујемо увођење ванредне ситуације за целу Србију", рекао је Вучић.

Као критична места, Вучић је навео слив Мораве, Параћин и Ћуприју, на истоку земље Млаву и Пек и општине које су већ биле поплављене, у сливу Западне Мораве.

"Те тачке су за нас од кључног значаја, да их заштитимо колико можемо", рекао је Вучић.

Вучић је у разговору са грађанима рекао да је ниво воде у околини био много виши него што је неко могао да предвиди. Додао је да је посебно задовољан што грађани, иако им је тешко, нису у очају.

Рекао је да ће држава помоћи добрим делом, истичући да је обезбеђен државни новац, али и помоћ ЕУ од 1,2 милиона евра, од чега ће 700.000 евра бити одвојено за апарате, белу технику и намештај, а остатак за пољопривреду. Довољно новца је, каже, захваљујући штедњи.

"Ми ћемо се као држава директно постарати за стамбене и помоћне објекте, колико је могуће. Комисије су већ изашле на терен и процењују штету. Ми уједињени и заједно то можемо да направимо", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не брину за новац који ће добити од државе како би надокнадили штету и да ће лично доћи да се увери да ли су га добили. "Важно је да сачувамо животе", нагласио је Вучић.

Премијер је рекао да држава има још 30 милиона евра издвојено за водопривредне објекте и да ће се они поправљати и на Бјелици и на оближњем акумулационом језеру, подсетивши да 40 година није било озбиљних улагања.

Вучић је рекао да држава и надлежни органи треба да виде да ли проблем са изливањем реке Бјелице може дугорочније да се реши.

"Доста тога смо урадили, али очигледно није било довољно, мораћемо нешто више и озбиљније да предузмемо, али не можете све бујичне реке у Србији да зауставите. Сад гледамо у небо и чекамо шта ће да буде са Млавом и Пеком", рекао је Вучић, додајући да свуда у сливу Мораве има проблема.

Вучић је рекао да се после мајских поплава радило много на водопривредним објектима, насипима, бранама, али да је много тога преостало.

Важно је, истакао је Вучић, да се ради на промени свести јер се, на пример, дешавало да се граде усеци на рекама и мимо званичних изграђених прелаза који су сад пропустили воду.

"Ту где постоји направљено место акумулације, људи су направили бесправно објекат и ми сада то 'лечимо', само што то нико неће да каже", рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да ће комисије изаћи на терен и процењивати штету на основу које ће грађани добијати надокнаду.

"Најлакше је из топле собе рећи – види шта је киша урадила. Дођите на терен и погледајте колико и како је тешко. Природа је то, то се дешава, али наше је да урадимо све да поплаве спречимо. Био бих лажов кад бих обећао да ће за три месеца бити очишћено акумулационо језеро. Прођите и видите зашто сам вам то рекао. Надам се да ћемо у међувремену да и себе васпитамо да не бацамо све што стигнемо у реке и језера и да не уништавамо природу", рекао је Вучић.

Додао је да је управо то био разлог изливања реке у Новом Пазару.

Премијер је захвалио Војсци Србије што је на терену и помаже народу у тешким моментима, наводећи да су људи који су погођени поплавама хероји јер имају вере и у себе и у државу да ће моћи да обнове уништено.

После обиласка села Дљин, где се вода након испумпавања повукла и тренутно су поплављене само њиве, Вучић је обишао и фабрику боја и лакова "Максима".

Помоћ и фабрици, али више домаћинствима

Вучић је обишао и фабрику наменске индустрије "Милан Благојевић" у Лучанима, која је била угрожена после изливања реке Бјелице, и поручио да ће држава помоћи и фабрици, али свакако више домаћинствима.

"Знам да грађанима није лако, али разумете да радимо колико можемо и да не седимо у топлим собама, већ делимо судбину народа", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и радницима, али и војсци која је ангажована на учвршћивању насипа.

Директору фабрике Радошу Миловановићу рекао је да раде на томе да се унапређује производња, а председници општине Лучани Весни Стамболић – да општинске комисије што пре изађу на терен и обиђу све куће и објекте.

Вучић је истакао да су лоше вести што је за шест сати пало 18 литара воде по метру квадратном. "Надамо се да ће киша стати, али заједно ћемо се борити и изборити и победити елементарне непогоде, сачувати фабрике и животе људи. До сада нисмо имали губитке и надам се да ће тако и остати", рекао је Вучић.

Вучић је честитао директору на добрим пословним резултатима и додао да је поносан што је јуче из те фабрике наручиоцима послат суви барут.

"Надам се да ћете ове године држави уплатити више од милијарду, а не само 950.000", рекао је Вучић.

Вода, која је продрла у фабрику наменске индустрије, сада се повукла, а припадници војске ангажовани су на ојачавању насипа.

Фабрику су посетили и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар привреде Жељко Сертић, председница општине Лучани Весна Стамболић.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво