Шешељ запалио заставе ЕУ и НАТО-a

Лидер радикала Војислав Шешељ дошао је испред зграде Специјалног суда у Београду, иако је његово саслушање одложено. У присуству групе својих присталица запалио је заставу Европске Уније и НАТО-а.

Војислав Шешељ је рекао да је саслушање отказано, како је обавештен, јер претресно веће Међународног трибунала није доставило одговор на захтев Србије поводом одређених процесних питања.

Лидер радикала је требало да буде саслушан поводом захтева Хашког трибунала за његово изручење тој институцији, у којој 31. марта треба да му буде изречена првостепена пресуда по оптужбама Хашког тужиоца, али је Виши суд саопштио да се саслушање отказује из процесних разлога.

Напоменуо је да једва чека да се саслушање поново закаже "да им објасни из којих правних разлога не може да буде изручен Хашком трибуналу".

Сматра да Србија, како је рекао, више није независна после потписивања споразума са НАТО-ом, и да је зато у знак протеста запалио заставе ЕУ и НАТО-а.

Приметно је и појачано присуство полиције испред зграде суда.

Виши суд у Београду синоћ је саопштио да је саслушање Шешеља отказано из процесних разлога и да је он о томе обавештен у поподневним часовима.

Лидер радикала оценио је је да је главни разлог за одлагање рочишта пред Вишим судом у Београду то што власти нису успеле да држе поступак у тајности.

Шешељ је на конференцији за новинаре у седишту странке казао да не постоји ниједан разлог због којег би поступак у вези његовог изручења Хашком трибуналу имао карактер тајног.

"Чули смо да је преписка Владе и (Хашког) трибунала дата на увид јавности, али то још нисмо нашли на интернету. У понедељак је Зоран Красић предао захтев са мојим потписом да поступак буде јаван и да се снима камером али одговор нисам добио", казао је Шешељ.

Он је поновио да је правно немогуће да га Влада Србије изручи некоме ко је већ кршио његова основна права.

Додао је да једва чека ново рочиште пред Вишим судом и да ће се са великим задовољством опет појавити у суду.

Лидер радикала је на конференцији за новинаре показао снимак на коме председница Демократске странке Србије (ДСС) Санда Рашковић Ивић злочин у Србреници назива "геноцидним".

"Са ДСС-ом и Сандом Рашковић Ивић није могућа коалициона сарадња. Ова њена изјава о Сребреници говори о потпуном одсуству разума, јер не може озбиљан политичар да користи термин геноцид као поштапалицу, већ да прво прочита његову дефиницију", казао је Шешељ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи