Дачић: Србија жели да очува позицију војне неутралности

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је у разговору са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности Парламентарне скупштине НАТО, да Србија нема амбицију да постане чланица Алијансе и жели да очува позицију војне неутралности.

Дачић је поновио опредељење за развојем партнерске сарадње са Северноатлантском организацијом, кроз расположиве механизме и активности у оквиру програма Партнерство за мир, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Дачић је указао на важност несмањеног присуства КФОР на КиМ, као кључног гаранта безбедности у покрајини.

Посебно је нагласио значај безбедносних гаранција НАТО да такозване Косовске безбедносне снаге, неће имати приступ северу КиМ, без сагласности КФОР. У том смислу, Дачић је истакао веома важну улогу коју КФОР има у имплементацији Бриселског споразума.

Дачић је поновио посвећеност Србије унапређењу регионалне сарадње у циљу очувања трајног мира и стабилности у региону.

На састанку је било речи о унутрашњим и спољнополитичким приоритетима Србије, европским интеграцијама, сарадњи са НАТО кроз програм Партнерство за мир, изазовима са којима се суочавамо у контексту миграторне кризе, као и о питањима регионалне сарадње.

Делегацију која борави у Србији су предводили потпредседник Парламентарне скупштине НАТО лорд Том Мајкл Џоплинг и известилац Одбора за цивилну димензију безбедности и потпредседница Бундестага Ула Шмит. Такође, у делегацији су били и угледни парламентарци из држава чланица НАТО и партнерских држава, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво