Манцо: У мигрантској кризи сачувати европске вредности

Амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо изјавио је на Копаонику да ЕУ мора да се избори са мигрантском кризом, али тако да се сачувају темељне европске вредности.

"Упозорили смо и рекли да то није проблем са којим само једна држава може да се носи", рекао је Манцо на Копаоник бизнис форуму, подсетивши да се Италија годинама уназад суочавала са великим бројем миграната који су долазили у ту земљу преко Средоземља.

Манцо је казао да је и Србија, такође, тражила заједнички приступ ЕУ у решавању мигрантске кризе иако није члан ЕУ, док се неке земље чланице нису понашале тако.

"Није ту ствар у проналажењу или губљењу пута већ изналажења новог начина за одговор на проблем без преседана. Није ствар у томе да ли ћемо само као Европа успети да превазиђемо овај проблем. Морамо да успемо али тако што ћемо се придржавати темљених европских вредности", нагласио је италијански амбасадор.

Према његовим речима, мигранти из ратом захваћених подручја траже и бољи живот и да је то логично, с обзиром на сва достигнућа ЕУ, којих Европљани нису толико свесни.

"Ми као Европа још немамо најбоље одговоре на наша питања, нису то политичка питања већ је реч о бављењу потребама које су блиске обичним грађанима и вредностима, на пример, трагање за миром, бољим животом за децу и друго", поручио је Манцо.

Он је подсетио да су највиши италијански званичници то представили као позив на буђење за борбу за очување европских вредности, без којих нам ни ЕУ није потребна.

У Италији су у току реформе и сведоци смо појаве популистичких покрета, али мејнстрим је проевропски И ради се на његовом јачању. Премијер Ренци је донео енергичнији приступ у вези са будућношћу Европе, казао је Манцо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво