Дитман: Решење за избеглице морамо пронаћи заједно

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман оценио је да је за решавање избегличке кризе неопходна европска солуција, у коју мора бити укључен и Балкан, те нагласио да је јучерашњи Самит ЕУ и Турске донео важан напредак.

"Имамо одличну сарадњу са Србијом током читаве избегличке кризе. Српска влада је показала одговорност и јасно ставила до знања да жели да учествује у европском решењу", рекао је Дитман Танјугу, на маргинама Копаоник бизнис форума.

Он је истакао да је за Немачку битно да се пронађе одрживо европско решење за избегличку кризу.

"За такво решење је потребно суочити се са свим узроцима. Тако је битно да се боримо против узрока за бекство људи, као и за политичко решење у Сирији. Исто тако морамо помоћи суседним земљама Сирије, али и заштитити спољне границе ЕУ и то на међи између Грчке и Турске.

Исто тако неопходна је и фер расподела терета избеглица у ЕУ", подвукао је немачки амбасадор.

Дитман је изразио уверење да је на јучерашњем самиту у Бриселу направљен велики корак у циљу заштите спољне граница ЕУ и заустављању илегалне миграције, а договори ће, како је указао, наредне недеље бити финализиран.

Он је истакао да у избегличкој кризи важну улогу имају државе западног Балкана, а тако и Србија, јер се налазе усред Европе, и окружене су државама ЕУ.

Због тога, указао је амбасадор, Немачка сарађује тесно са земљама Балкана.

"У сваком случају, решење морамо пронаћи заједно", закључио је Дитман.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво