Читај ми!

Проглашено стање елементарне непогоде у 15 општина

Влада Србије прогласила је због поплава стање елементарне непогоде на територији 15 општина. Усвојена Уредба о утврђивању државног програма помоћи поплављеним подручјима.

На данашњој седници стање елементарне непогоде проглашено је у Чачку, Новом Пазару, Краљеву, Ариљу, Лучанима, Тополи, Пожеги, Бајиној Башти, Ивањици, Рашкој, Љигу, Рачи, Косјерићу (Сеча Река, Годечево и Маковиште).

Такође, због изливања река услед обилних киша стање елементарне непогоде проглашено је и у Пријепољу (Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Страњани, Милаковићи, Камена Гора, Матаруге, Јабука и Бабине), и Трстенику, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Влада Србије усвојила је Закључак којим се успоставља Оперативни штаб Републичког штаба за ванредне ситуације, у циљу предузимања оперативних мера заштите и спасавања од поплава на територији Србије.

Због кише и изливања бујичних и других водотокова, ванредна ситуација је проглашена у наведеним јединицама локалне самоуправе, где је до сада поплављено 710 домаћинстава и евакуисано 118 особа.

Како се према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода очекује наставак падавина, угроженим подручјима потребно је пружити неопходну помоћ, па се стога доноси одлука о проглашењу елементарне непогоде.

Како се наводи у саопштењу, елементарна и друга непогода је, у смислу Закона, догађај узрокован дејством природних сила или људском активношћу, који прекида нормално одвијање живота у мери која превазилази редовну способност појединца и локалне заједнице да се опораве без помоћи државе и проузрокује материјалну штету која је већа од 10 одсто буџета јединице локалне самоуправе и који је као такав прогласила Влада.

Изузетно, Влада може прогласити неки догађај за елементарну и другу непогоду и одлучити о државној помоћи и када је проузрокована штета мања од 10 одсто буџета јединице локалне самоуправе, када за то постоје посебно оправдани разлози, а на предлог Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Влада је прихватила Извештај о стању на територији општина и градова погођеним елементарном непогодом у периоду од 6. до 8. марта.

Такође је усвојена Уредба о утврђивању државног програма помоћи и обнове привредне делатности на поплављеном подручју, утврђивању државног програма помоћи и обнове оштећених породичних објеката, утврђивању државног програма помоћи и обнове за кориснике оштећених породичних стамбених објеката, као и државног програма помоћи и обнове регистрованом пољопривредном газдинству за отклањање последице поплава на поплављеним подручјима.

Претходно је премијер Александар Вучић, гостујући у Дневнику РТС-а, најавио да ће бити проглашено стање елементарне непогоде у општинама које су погођене поплавама и да ће бити донет програм за обнову.

Истакао је да су штете неупоредиво мање него 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво