Николић: Москва зна да грађани Србије не желе у НАТО

Русија уопште не проверава јесмо ли у истом проценту повезани са Москвом и са НАТО-oм, рекао је председник Србије Томислав Николић. Истакао је да, да је споразум о давању дипломатског имунитета Руском хуманитарном центру у Нишу толико важна тема за Москву, то би решили онда кад смо правили уговор о разминирању терена.

У интервју Спутњику пред одлазак у Москву где ће примити награду Фонда јединства православних народа, председник Николић је подсетио да је тај споразум који је сада са НАТО-ом ратификован у Скупштини, потписао пре три године министар одбране.

"Људи нису ни знали да је потписан тај споразум и сад кад је дошло до ратификације у скупштини, подигла се бука као да то значи да ми улазимо у НАТО. Ако тако гледају, онда смо ушли у Алијансу пре три године", истакао је Николић

"Нећемо ући у НАТО", рекао је Николић, који ће се у Москви срести са председником Русије Владимиром Путином и руским патријархом Кирилом.

Према његовој оцени, ратификација споразума са НАТО-ом није пореметила баланс између Истока и Запада јер тог баланса никад није ни било.

Такође је оценио да је "увек НАТО имао више могућности да са администрацијом у Србији оствари нешто": "Руска Федерација није ни инсистирала на томе, својевремено сам лично инсистирао да пошаљемо делегацију на Скупштину ОДКБ."

Према његовим речима, Руси то нису тражили, иако смо већ тада имали делегацију на Скупштини НАТО-а.

"Мислим да је Русима довољно кад кажемо да нећемо да уђемо у НАТО и да Русија, као озбиљна земља, уопште не проверава јесмо ли у истом проценту повезани са Москвом и са НАТО. Русија зна да грађани Србије не желе да Србија буде у НАТО и да није опасно ако се баш о свему не договоримо. Она то никада не потенцира", рекао је Николић.

Коментаришући текстове у медијима о томе да Русија врши притисак на Србију да потпише споразум о дипломатском имунитету са Центром у Нишу, Николић је одговорио: "Не врши".

"Нико овде никоме не ради иза леђа, уосталом нема ни разлога. Свако има своја уставна овлашћења, своја ограничења", навео је председник.

Николић је подсетио да не може да потпише споразум за који га Влада није овластила.

"Дакле никада, ни у једној држави нисам договарао или потписао споразум за који није знала Влада Републике Србије па тако нећу ни у Русији", истакао је Николић.

"У односима са Русијом ја немам никаквих тајни ни пред ким – зна се колико волим Русију и зна се колико ја лично желим да будемо у ЕУ", рекао је Николић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво