Дачић: Србија поштује обавезе, адреса за критике је ДСХВ

Министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је тврдње шефа хрватске дипломатије да Србија не испуњава обавезе о заступљености хрватске мањине у парламенту и напоменуо да "адреса" за критике није држава, већ странка војвођанских Хрвата, која је одлучила да на изборе изађе на листи ДС.

"Србија испуњава све међународне стандарде када су у питању права националних мањина. Наш изборни систем јасно одређује да се за листе националних мањина не примењује цензус од пет одсто, већ се мандати њима одређују по принципу такозваног природног прага", прецизирао је Дачић.

Он је истакао да би то значило да би хрватске листе могле да добију три мандата у Народној скупштини, уколико би наступиле самостално, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

"Одлука Демократског савеза Хрвата у Војводини да иде на листу Демократске странке директно је усмерена против интереса Хрвата. Дакле, адреса за критике није држава Србија, већ Демократски савез Хрвата у Војводини", напоменуо је Дачић.

Он је додао да је то рекао и хрватском министру спољних послова Миру Ковачу, када су се срели у Амстердаму на седници шефова дипломатија Европске уније са Западним Балканом.

Ковач је раније изјавио да Србија не испуњава обавезе из међудржавног споразума, према којем је обавезна да обезбеди заступљеност хрватске мањине у Народној скупштини.

"Рекао сам Дачићу да би такав један потез који се намеће, јер се ради о међудржавном споразуму, а постоји и Устав Србије који то прописује, био јасан знак да Србија жели градити пријатељске односе с Хрватском", казао је Ковач, а пренео је Индеx.хр.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво