Читај ми!

Вучић са Туском о могућим решењима мигрантске кризе

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се са председником Европског савета Доналдом Туском, са којим је разговарао о мигрантској кризи и могућим решењима.

Током разговора истакнуто је да се можžе очекивати промена у досадашšњој европској политици према мигрантима, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер Вучић је истакао да ће Србија поšштовати свеобухватне и јединствене закључке, уколико до њих дође, на Самиту Европске уније.

Председник Европског савета изјавио је раније данас да види прве знаке европског консензуса у решавању мигрантске кризе и додао да би договор омогућио заустављање прилива миграната.

"Први пут од почетка миграционе кризе, назире се европски консензус. То је консензус о свеобухватној стратегији која, ако се верно примени, може да помогне заустављању прилива избеглица и решавању кризе", написао је Туск у позиву лидерима ЕУ за самит у понедељак.

У циљу припреме тог састанка са Турском, Туск је обишао Беч, Љубљану, Загреб, Скопље, Атину, Анкару, Истанбул, а вечерас је дошао и у Београд.

Посета земљама балканске руте одвија се непосредно пред самит ЕУ и Турске 7. марта у Бриселу.

Додао је да је договор у свим земљама које је посетио да се оконча политика простог пребацивања миграната на њиховом путу до Немачке или Скандинавије.

Према његовим речима, нови фонд ЕУ за кризу у висини од 700 милиона евра биће искоришћен за помоћ Грчкој да се избори са мигрантима на својој територији.

Истакао је да се нада да ће са Турском бити постигнут напредак на самиту и да ће се осигурати договор за брз и бројан повратак свих миграната из Грчке којима не треба међународна заштита.

Такође је рекао да му је турски премијер Ахмет Давутоглу пренео да је Турска спремна да преузме назад све мигранте који буду ухваћени у турским водама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво