Читај ми!

Дачић: Могуће затварање три амбасаде

Влада Србије би у наредне две недеље требало да усвоји заједнички став према томе каква ће бити судбина дипломатско-конзуларних представништава наше земље у иностранству. Због безбедносне ситуације могле би да буду затворене три амбасаде, изјавио шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је на седници Владе у четвртак поставио питање шта да се ради када је реч о дипломатско-конзуларним представништвима у земљама где је ризик по српске службенике повећан.

"Веома је тешко одлучити о затварању амбасаде тамо где има наших политичких и економских интереса и наших људи. Очекујем да у року од недељу-две завршимо питање какву ћемо одлуку доносити о представништвима", рекао је Дачић.

Министар иностраних послова је навео да ће тада бити јасно шта ће бити са објектом у Либији и да ли ће и када амбасадор Србије у тој земљи Оливер Потежица бити враћен.

На питање да ли има нових информација о страдању двоје српских службеника у кампу Исламске државе у Сабрати, Дачић је рекао да је ту битно утврдити све чињенице у вези са отмицом и погибијом.

Према његовим речима, заједно са премијером и званичницима из Министарства одбране, разговарао је са представницима Министарства одбране САД у Србији како би се прекинуле различите интерпретације тог догађаја и како би се повећала њихова координација.

"Важно је и да од Либије добијемо што више званичних информација из истраге која је вођена у тој земљи приликом отмице и страдања наших дипломата", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је казао да ће домаће правосуђе и МСП врло брзо утврдити да ли је било кршења процедуре у вези са одласком на пут двоје српских службеника када су отети, зашто су уопште ишли на тај пут и да ли су имали дозволу.

Најављујући да ће разговарати са породицом погинулих Слађане Станковић и Јовице Степића, Дачић је поручио да је потребно из целе ситуације извући поуке, да се направи јединствен став шта је интерес Србије када је реч о њеним дипломатско-конзуларним представништвима у свету.

"Требало би да се дефинишу радни односи у Министарству спољних послова, јер иако ја предлажем именовање шефова дипломатско-конзуларних представништава, све остало ради Комисија за премештаје на основу конкурса. Ако се нико не јави на конкурс, не можете неког натерати да оде и зато је Слађана Станковић десет година била у Либији", објаснио је Дачић.

Референдум о чланству у НАТО-у није на дневном реду

Дачић је изјавио да референдум о чланству Србије у НАТО-у није на дневном реду, јер Србију нико није ни позвао у чланство у тој организацији.

"То није на дневном реду. То би било као да држимо референдум о томе да ли ћемо бити чланови БРИКС-а, иако нас нико тамо не зове. Шта има да држимо референдум о нечему што нећемо. Ми нисмо ни хтели да будемо чланови НАТО-а и то је само једно политичко замајавање", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Поводом изјаве високог функционера владајуће Јединствене Русије (ЈР) Сергеја Железњака, који се заложио за одржавање референдума у Србији о уласку у НАТО заједно са ванредним парламентарним изборима, Дачић је казао да "сваки паметан човек зна да Србија треба да брине о својим интересима".

"За нас је најбоље да будемо чланица ЕУ, да имамо добре односе са Москвом, Вашингтоном и свим другим центрима, а с друге стране да сарадњу са свима негујемо и да она буде на таквом нивоу да будемо партнери. И то је све", навео је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво