Читај ми!

На корак до избора

Влада Србије упутила је председнику Србије образложен предлог за распуштање парламента. Председник Николић ће у петак донети указ којим распушта Скупштину и расписује изборе за, како се очекује, 24. април. Истог дана одржаће се и покрајински и локални избори.

Уз осмех премијера и његовог заменика на седници је одлучено да се оконча мандат парламенту, а тиме и садашњем кабинету у Немањиној.

У образложењу председнику, Влада наводи да је спречила колапс јавних финансија, да је извела земљу из рецесије и отворила прва поглавља на путу ка Унији. То је, међутим, само прва фаза, јер је за завршетак реформи и довођење земље до улазних врата Европе потребна, кажу, нова снага уједињене Србије. Зато траже изборе, те је сада на потезу председник.

Ванредне изборе председник Републике расписује истовремено са распуштањем Народне скупштине. Од дана расписивања до дана одржавања избора не може да протекне мање од 45 ни више од 60 дана.

Готово је извесно да ћемо на гласање 24. априла; до тада, странке имају 50 дана да се припреме за суочавање с бирачима.

"У току су завршне фазе, технички део припрема. Ми радимо већ од прошле године, онако сваке недеље, идемо из града у град. Листу смо завршили, наравно", каже Мира Петровић из ПУПС-a.

Пошто странке већ углавном знају ко ће бити на новој листи, у посланичким клубовима данас је било поздрављања уз поруку – "неки ћете да останете, а неки ћемо и да идемо".

Подношење изборних листа Републичкој изборној комисији почиње одмах по расписивању, а могуће је најкасније 15 дана пре избора. Редослед на гласачком листићу одговара редоследу пријављивања, тако да је често важно стићи први у РИК.

"Постоји теорија да прво место на листи доноси бољи резултат, негде сам читао да је то 0,7 посто. Није реално да будемо први због целе ситуације са целом инфраструктуром коју имамо, са парама које немамо", рекао је Марко Ђуришић из СДС-а.

Петар Петровић из Јединствене Србије каже да тој странци није важан број.

"Имаћемо оне који су ценили и цениће наш рад до сада и убудуће", наглашава Петровић.

Заједно са републичким бираћемо и војвођански парламент и локалну власт, а о усаглашавању термина у петак ће разговарати председници покрајинске и републичке Скупштине Иштван Пастор и Маја Гојковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво