Вучић и Карпентер: Циљ истина о погибији српских држављана у Либији

Заменик помоћника америчког секретара за одбрану Мајкл Карпентер изразио је саучешће српском премијеру Александру Вучићу поводом трагичне погибије службеника Амбасаде Србије у Либији Слађане Станковић и Јовице Степића.

Како је саопштено из Владе, премијер Вучић и званичник Пентагона истакли су да је Србији и САД заједнички циљ да се кроз истрагу и размену информација установи пуна истина.

Такође, Карпентер је пренео поздраве потпредседника САД Џозефа Бајдена премијеру Александру Вучићу и народу Србије и истакао да САД виде Србију као стратешког партнера и као кључни фактор стабилности на Балкану.

Високи амерички функционер је поновио да Америка пружа подршку европском путу Србије.

Двојица саговорника су констатовала да Србија и САД имају добру билатералну војну сарадњу, као и сарадњу у области безбедносне политике, која се огледа и у подршци и активном доприносу Србије међународној борби против тероризма и других облика екстремизма и верског фанатизма.

Премијер Вучић је нагласио да Србија остаје доследна позицији војне неутралности, али да је задовољна јачањем политичког дијалога и практичне сарадње са војском САД и посебно је захвалио на улози КФОР-а у обезбеђивању сигурности и безбедности српског народа на Косову и Метохији.

Српски премијер и заменик помоћника секретара за одбрану САД разменили су мишљења и о другим регионалним и међународним питањима, укључујући и мигрантску кризу.

Премијер Вучић је захвалио САД на подршци и помоћи Србији да одговори на изазове те кризе.

Сарадња са НАТО високо оцењена 

Мајкла Карпентера је примио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, при чему је амерички званичник указао да његова земља високо цени сарадњу Србије са НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир, да поштују став Србије о војној неутралности и опредељење Србије да сама изабере садржину сарадње у оквиру тог програма.

Како је саопштено из Министарства спољних послова, Дачић је истакао да наша земља и САД веома добра сарађују у домену безбедносне политике и војне сарадње као и да има простора за даље унапређење сарадње, као и у другим областима билатералне сарадње које су у континуираном успону.

Обострано је изражено задовољство реализованим пројектима под окриљем програма сарадње са Националном гардом Охаја као и активностима САД-а у пружању подршке јачању капацитета војне базе "Југ" са циљем да она добије статус центра за обуку Партнерства за мир.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је Србија војно неутрална, али да препознаје простор у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир за даље јачање сарадње у заједничком интересу и у циљу обезбеђивања трајне стабилности у региону.

Заменик помоћника министра одбране САД-а Мајкл Карпентер се сложио са оценом о позитивном тренду у унапређењу билатералних односа и интензивном билатералном дијалогу на свим нивоима.

Указао је да САД високе цене сарадњу Србије са НАТО-ом у оквиру Програма Партнерство за мир, поштују став Србије о војној неутралности, као и опредељење Србије да сама изабере садржину сарадње у оквиру Програма Партнерства за мир.

Током разговора било је речи и о борби против међународног тероризма, којој Србија даје свој активан допринос, као и о актуелној мигрантској кризи која представља озбиљан изазов за који се мора пронаћи заједнички одговор. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво