Читај ми!

Завршена последња седница парламента, усвојено 10 аката

Усвајањем 10 аката, међу којима и Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, посланици републичког парламента завршили су последњу седницу актуелног скупштинског сазива. Између осталог, изабран је председник РИК-а, као и осам судија, док су неки разрешени.

Сада се очекује распуштање парламента, с обзиром на то да је премијер Александар Вучић председнику Томиславу Николићу упутио предлог за распуштање парламента, чиме су створени услови за расписивање избора.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је посланицима на крају седнице да могу да буду поносни на урађено, будући да је усвојено више од 600 закона и других аката.

Гојковићева је рекла да се радило 232 дана и ноћи и да посланици могу да буду задовољни учињеним.

Актуелни сазив републичког парламента конституисан је 16. априла 2014. године.

Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе треба да професионализује и департизује органе управе на покрајинском и локалном нивоу.

Њиме се уређује запошљавање у јединицама локалних самоуправа и покрајинама, а предвиђа увођење службеничког система по угледу на органе државне управе, који на државном нивоу функционише од 2006. године.

Усвојени акт уводи низ новина, међу којима је Кадровски план, који усваја скупштина општине или града са циљем да се обезбеди планирање кадрова и да се запошљавање ограничи на расположива средства у буџету.

Посланици су на последњој седници усвојили и Аутентично тумачење Закона о приватизацији, на предлог посланице СНС-а Александре Томић, као и више кадровских одлука.

Између осталог, парламент је разрешио Дејана Ђурђевића са места председника Републичке изборне комисије и поново га изабрао на ту функцију.

Парламент је изабрао осам судија који се први пут бирају на судијску функцију, разрешио председника Првог основног суда у Београду, председника Прекршајног суда у Јагодини и усвојио одлуку о престанку функције председника Прекршајног суда у Крушевцу.

Поред осталог, Скупштина Србије изабрала је у Савет РЕМ-а Александру Јанковић испред цркава и верских заједница, док ниједном кандидату испред надлежног одбора Скупштине Србије није дала поверење.

Поред Јанковићеве, кандидат испред цркава и верских заједница био је још Ненад Драшковић, док је надлежни одбор Скупштине Војводине кандидовао Владимира Боровића и Синишу Исакова, од којих ниједан није добио подршку да замени Горана Караџића у том телу.

Јанковић ће тако у Савету РЕМ-а заменити владику Порфирија, коме је, као и Караџићу, мандат истекао средином фебруара.

Са дневног реда седнице је скинута листа кандидата коју су предложила невладина удружења чији су циљеви остваривање слободе изражавања и заштите деце, а на којој су за Савет РЕМ-а били предложени Снежана Стојановић Плавшић и Милан Антонијевић.

Усвојена је одлука о престанку функције Ристивоју Ђокићу, члану Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, а за председника УО Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге изабран је Драган Ковачевић, док је за његовог заменика изабран Петар Стијовић, а за чланове Данка Мартић, Владимир Крстић, Дејан Марковић.

Председник Србије дужан је да у року од 72 сата донесе указ којим распушта парламент или да владу и јавност обавести о томе да не прихвата предлог владе.

Истовремено са указом о распуштању Скупштине, председник доноси одлуку о расписивању избора за народне посланике.

Скупштина Србије која је распуштена обавља само текуће или неодложне послове, одређене законом.

У случају проглашења ратног или ванредног стања поново се успоставља њена пуна надлежност, која траје до окончања ратног, односно ванредног стања.

Према Закону о Народној скупштини, међу текућим или неодложним пословима су решавање мандатно-имунитетских питања, остваривање међународне сарадње, појединих случајева решавања материјално-статусних питања народних посланика и других изабраних и именованих лица и ако су везани за законски рок или то налажу потребе државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво