Хоће ли све београдске општине на ванредне изборе?

Заједно са парламентарним и покрајинским изборима, биће одржани и локални избори у Београду. Да ли у свих 17 општина или не, зависи од тога да ли ће, после оставке председника општина Земун и Вождовац, до понедељка бити изабрани нови органи власти. Градски челници уверавају да би обједињени избори у свим општинама донели уштеде, док истовремено тврде да нема потребе за ванредним изборима за градски парламент.

Београђани ће 24. априла попуњавати гласачки папир више, и то највероватније у свим општинама. У 15 то ће бити редовни избори, док би се у две општине гласало годину дана раније.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић објашњава да ће предложити изборе уколико буде обавештен од секретара скупштина општина Земун и Вождовац да нису формирани нови органи власти.

Ако се већ ванредно бирају челници две престоничке општине, зашто се ванредно не бира и престонички парламент, питају из Цесида.

"Можемо само да спекулишемо да ли се ради о процени да би у овом моменту резултат можда био нешто лошији, имајући у виду да опозиција мало боље стоји у Београду", каже Бојан Клачар из те организације.

Председник градског парламента као разлоге зашто нема потребе за ванредним изборима наводи половину мандата, двотрећинску парламентарну већину, остварене резултате и велике планове за будућност.

"Консолидовали смо буџет. Ушли смо у озбиљне пројекте, у велике инвестиције. Оно што је суштина јесте да ће више од милион и по бирача у Београду, у 17 општина, имати прилику да оцени свакога од нас", каже Никодијевић.

Да ли бирач на Чукарици или у Раковици заиста награђује или кажњава за стање у својој општини, тешко је рећи, будући да већ осам година није било одвојених локалних и парламентарних избора.

"Губимо у потпуности локални контекст, зато што ћемо све време да водимо једну централизовану кампању која ће да буде под капом кључних лидера који су на националном нивоу, а не локалних лидера", истиче Бојан Клачар.

Последњи избори у 15 београдских општина одржани су маја 2012, Земун је општинску власт бирао јуна 2013. године, а Вождовац шест месеци касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара