Полемика Вучића и Ђуришића у Скупштини Србије

Премијер Александар Вучић обратио се посланику СДС-а Марку Ђуришићу одговорајући му на оптужбе које је изнео током распараве о избору новог министра одбране у Скупштини Србије. Ђуришић је избор министра назвао игром и представом, користећи прилику да критикује политику која је Влада водила у протекле две године.

"Учинило ми се да се све време шалите с нама и с колегама посланицима, да збијате шале како бисте се допали грађанима, а све што сте рекли је бесмислено, нетачно и лоше прочитано, при чему сте сами себе убедили у истинитост нечега што нема везе с реалношћу", рекао је Вучић Ђуришићу.

Одговарајући таксативно на примедбе које је изнео Ђуришић, Вучић је најпре рекао да његова примедба да није први пут да се министар смењује због увредљивих изјава на рачун жена не стоји, јер је чињеница да је први пут да је неко смењен због изјаве.

"Кажете чекали смо два месеца, а вас смо чекали 12 година, па нисмо дочекали да се тако нешто деси, кажете 'гле чуда', а ваша чуда не дочекасмо никако, а и оно што јесмо боље да нисмо", приметио је премијер.

На опаску Ђуришића да је земљи лоше, поручио је "па ви сте је довели до банкротства".

"Рекли сте да нам треба раст од шест одсто, а кад сте ви то имали, 2009. можда кад сте имали минус четири, имали сте највећи минус у Европи и свету. Пустите зато оне ккоји су нас извукли из рецесије да свој посао раде, само ви немојте да их омаловажавате", поручио је Вучић.

На критике Закона о раду и да нема инвеститора, Вучић је навео податак да су инвестиције за 2015 достигле 1,8 милијарди евра и то без иједне велике приватизације, а на опаску да су сви у региону успешнији те да инвеститори хрле тамо, Вучић је рекао да "први до нас у региону има 420 милиона евра ниво инвестиција".

Одговарајући на примедбу о ратнохушкачким порукама из Србије и о томе да неко овде хоће да ратује, Вучић је упитао Ђуришића у ком је то филму гледао и има ли несто против наше реакције због набавке балистичких ракета у окружењу.

"За тако несто Србија мора имати одговор, моја је порука да ће Србија бити сигурна и безбедна и бићемо у стању да се одбранимо од свакога ко на Србију крене, то је наша уставна обавеза, а не они који кажу хајде да се склонимо. Никога не изазивамо, нећемо сукобе, свуда шаљемо само пријатељске поруке, али никоме нећемо дозволити да нас понижава и да земљи прети", поручио је В учић.

Додао је да је "нашим пријатељима у ЕУ тражио да утичу на наше комшије да не набављају то наоружање", те да, колико зна, они до сада нису набавили такве ракете.

"Кажете да смо се хвалили да смо победили НАТО, не... само смо били на страни своје земље, нисмо то никад рекли, ја то нисам никад рекао, а ви то само понављате као мантру и немате друге идеје које бисте понудили грађанима: А тада сам био на страни народа који је био жртва, ниједан злочин нисам починио ја, него они који су нападали ову земљу и убијали наше људе", поручио је Вучић.

Одговарајући на примедбе о сиромашењу пензинера, премијер је реклао да се наставило с политиком претходних власти пензија више не би ни било, , а ти људи, пензионери, додао је, знају у каквим је приликама Србија остављена.

"Говорили сте о хеликоптеру, кад не знате шта ћете ви обавезно то извучете. Не знам шта да вам кажем, кажете да министар одбране изврши истрагу, па ви то рушите наш ситем, да то ради извршна власт, да води истраге, дословце сте то рекли, а тиме се бави тужилаштво", приметило је премијер.

Кад је реч о примедби на прислушкивање, запитао је Ђуришића мисли ли на то кад су они (ДС) прислушкивали управио Вучића и Николића.

"Ми то не радимо, и нећемо да радимо никада", поручио је Вучић.

О слободи медија, додао је, не зна шта би рекао, јер он је лично, како је навео, за закон из 1998, упутио грађанима извињење и платио њајвећу мкогући цену, а у њихово су време (ДС) затварали власника Курира а после му "намештали" да купи Политику и Новости.

Таквих случајева, додао је, данас нема.

"Зато само ви немојте да нам говорите када ниједна реч није смела да се објави против вас, а данас нема новина у којима се не објављују највеће гадости о мени и мојој породици", навео је Вучић.

Неефикасно судство сте нам ви оставили, приметио је, и додао да ми и даље "живимо у реформама које сте ви провели".

"Нисмо могли могли ништа због сталности судијске функције, ништа не можемо да променимо од онога што сте нам оставили, још нам држите придике, и грађани у то треба да поверују. Супер, вратите нас на власт да вам вратимо минус четири БДП".

Путеви и мостови, кажете ви сте их планирали и обезбедили инвестиције, а нисте ни пет метара тротоара успели да урадите, "све што сте договарали ми данас скупо плаћамо и скупе камате плаћамо, поручио је премијер одговарајући Ђуришићу, наводећи податак да је 2012. степен завршеткан радова био 17 и девет одсто, а данас је 77 и 59 одсто.

"Мислим да је то огромна разлика и да грађани то виде, јер податке не можете да сакријете. Треба због тога да се радујете не може све увек да буде лоше", приметио је Вучић.

Такође, навео је да су погрешни подаци о већем издвајању новца за плате у Војсци Србије, и на крају се нашалио на тему "привремености" мандата новог министра.

"Сви смо ми овде привремени, посебно влада, само су Тадић и Чеда вечни".

Шеф посланика СДС, иначе, назвао је избор новог министра одбране игром и представом, наводећи да му је драго што ће актуелни сазив парламента бити завршен, што ће грађани ускоро на изборе, када, сигуран је, неће дати поверење актуленој већини.

Расправу је искористио и да критикује политику која је вођена у последње две године, рекао је и да је Србија данас земља са најмањим растом БДП-а у региону, да су плате у региону најниже у Србији, да се може говорити о неефикасности судства, ослобађању криминалаца, неслободи медија..

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво