Читај ми!

Закон о запосленима на почетку пролећног заседања

На почетку пролећног заседања, посланици Скупштине Србије разматрали су више законских предлога, међу којима је и Предлог закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе. Сутра ујутру на новој седници расправа о новом министру одбране, док ће увече разматрати амандмане на законске предлоге.

Током данашње расправе, министарка за државну управу и локалну самопураву Кори Удовички рекла је да је циљ Предлога закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе професионализација и деполитизација.

Образлажући Предлог закона у парламенту, Удовички је објаснила да би се тиме постигла и већа делотворност, функционалност и ефикасност ових управа.

"Немам илузија, за професионализацију запослених у држави, усвајање једног закона није довољно. Ипак ради се о нопходном првом кораку. Законом се постављају стриктна правила о условима који морају бити задовољени да би неко могао да постане службеник, односно професионалац у управи", рекла је Удовички.

Према њеним речима, тај први корак је политички тежак, толико да је одлаган много пута у претходним годинама, чак и онда кад је у сличним облицима такав закон већ био припремљен.

Парламентарци су расправљали и о аутентичном тумачењу Закона о приватизацији, избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства, као и разрешење функције председника Првог основног суда у Београду, Прекршајног суда у Крушевцу, Прекршајног суда у Јагодини, које је поднео скупштински Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу. 

Са дневног реда на предлог Одбора за културу и информисање повучен је предлог листе кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), које су предложиле НВО.

НВО су као кандидате за РЕМ предложиле директора Комитета правника за људска права Милана Антонијевића и психолога Снежану Стојановић Плавшић.

Републички парламент је започео пролећно заседање уз химну “Боже правде” и гарду Војске Србије на улазу у Дом Народне скупштине.

Химну су извела деца хора "Чаролија"”, које је предводила Леонтина Вукомановић.

Према Закону о Народној скупштини, почетак и завршетак редовних заседања, којих је два годишње - пролећно и јесење, почиње уз извођење химне и гарду на улазу у здање на Тргу Николе Пашића.

На почетку седнице, као и сваког уторка, постављали су питања представницима власти.

Седница на којој ће се расправљати о амандманима заказана је за 19.35, а пре тога, посланици ће започети нову седницу у 10 сати на којој ће се бирати нови министар одбране. 

За сутра је заказана и нова седница парламента, на којој ће посланици разматрати предлог премијера Александра Вучића да за новог министра одбране буде изабран Зоран Ђорђевић.

По свему судећи период редовног заседања ће трајати свега неколико дана, пошто се крајем седмице очекује распуштање највишег законодавног тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво