Селаковић: Одговорићемо Хагу до 15. марта

Министар правде Никола Селаковић рекао је да ће Србија одговорити Хашком суду у року, односно до 15. марта, поводом налога да тај суд обавести о евентуалним тешкоћама које има како би Војислав Шешељ присуствовао изрицању пресуде.

"Одговорићемо у року који нам је дат", рекао је министар Селаковић за телевизију Пинк.

Веће Хашког трибунала оставило је рок Београду, да до 15. марта извести Трибунал о свим тешкоћама које би могао да има у спровођењу налога да лидер радикала Војислав Шешељ присуствује изрицању пресуде која је закзана за 31. март.

У одлуци, коју је потписао председавајући судија Жан-Клод Антонети, властима Србије налаже се да "предузму све неопходне мере да обезбеде присуство оптуженог изрицању пресуде".

Званичном Београду, веће је оставило рок до 15. марта да извести Трибунал о свим тешкоћама које би могао имати у спровођењу тог налога.

Када је реч о случају "троје радикала", Селаковић је навео да је Србија поднела редован извештај о томе.

"Ми смо своју обавезу испунили и досадашња наша комуникација као државе са Трибуналом у Хагу је била под ознаком поверљивости, са наше стране она и даље остаје таква. Трибунал је у одређеним ситуацијама износио неке податке из тих преписки", рекао је Селаковић.

Према његовим речима и тај извештај је достављен у року, а како ће даље Трибунал реаговати, остаје да се види.

Иначе, правни заступник Србије пред трибуналом Саша Обрадовић рекао је за Политику да Београд не покушава да одложи изрицање пресуде лидеру радикала Војиславу Шешељу које је заказано за 31. март.

"Извештајем који је влада Србије припремила за Савет безбедности УН у коме се жали да јој је Хашки трибунал направио проблем предметом против троје радикала и са њим повезаним случајем против Војислава Шешеља, Београд не покушава да одложи изрицање пресуде лидеру радикала које је заказано за 31. март", каже Обрадовић.

Обрадовић је објаснио и да не може СБ УН да одложи изрицање пресуде, јер не може политички орган као што су УН да се меша у рад суда.

"УН јесу основале Хашки трибунал, али му не могу наредити како ће поступати у неком предмету. То је ипак ствар суда", објаснио је Обрадовић.

Напомиње да је реч о редовном шестомесечном извештају који Србија подноси СБ УН, јер се сваких пола године у Њујорку расправља о завршној стратегији рада трибунала и његовим резултатима.

"Ми имамо став према Трибуналу и његовом раду уопште, не само у предмету Шешељ. Има ту више предмета којима нисмо задовољни", рекао је Обрадовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи