Омбудсман позвао Скупштину да размотри закон о општем управном поступку

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је Скупштину Србије да још једном размотри да ли Предлог закона о општем управном поступку може угрозити транспарентан и професионалан рад управе у овом тренутку.

Саша Јанковић је у саопштењу оценио да једна од новина из тог закона, а која се односи на измену правила начин одлучивања у управном поступку може да омогући више простора за корупцију. Реч је о решењу које предвиђа да у управном поступку, уместо старешине органа одлучује овлашћено службено лице које води поступак

"Предлог овог закона садржи низ нових института који иду у правцу осавремењавања и унапређења заштите права грађана пред управом, при том не дирајући у решења и институте који су издржали вишедеценијску проверу квалитета овог закона", навео је Јанковић.

Он је оценио и да је за унапређење заштите права грађана у управном поступку од посебног значаја увођење приговора, који ће омогућити грађанима заштиту од лошег рада управе у сваком сегменту њеног поступања као и низ нових института који ће допринети ефикаснијем раду управе.

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да је од изузетног значаја да се што пре оконча процедура како би кривци за злочин у Штрпцима, а чија "имена се углавном знају" били до краја процесуирани.

"Чињеница да су грађани који су брутално побијени издвојени по критеријуму националне припадности злочину даје додатну тежину и обавезује органе јавне власти и друштво у целини да учине све како би се осигурала пуна безбедност свих грађана", рекао је Јанковић у саопштењу.

Он је казао и да је отмица бруталан злочин који не сме да се заборави.

"Устав, закони и државни органи Србије данас штите све грађане и странце на територији Србије, без обзира на етничку припадност, верска или политичка уверења. Реч је о темељним вредностима слобода о којима треба да воде рачуна не само органи јавне власти, него и грађани и друштво у целини", додао је омбудсман.

Пре 23 године из воза Београд-Бар, у месту Штрпци на територији Републике Српске, отето је и касније убијено 20 путника, цивила несрпске националности. Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа непуних 17 година. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво