Читај ми!

Посланици о закону о платама у јавном сектору

Посланици Скупштине Србије расправљају о Предлогу закона о платама запослених у јавном сектору. Предлог закона о систему плата запослених у јавном сектору уводи ред у јавној управи и уређује плате за око 500.000 запослених, изјавила министарка Кори Удовички.

23.10 - Посланици ушли у седми сат расправе о закону о платама у јавном сектору.   

22.30 - Нови закон о управном поступку смањиће трошкове грађанима, наводи се у образложењу тог предлога закона, преноси Танјуг.  

20.15 - Посланици опозиције су критиковали Предлог закона о јавним платама јер њиме нису обухваћена и јавна предузећа. 

19.00 - Предлог закона о управном поступку омогућиће грађанима да лакше дођу до докумената, изјавила Кори Удовички. 

18.45 - Министарка Удовички: Закон о платама уводи ред у јавну управу. 

17.00 - Скупштина Србије је почела ванредну седницу, на чијем дневном реду је Предлог закона о платама запослених у јавном сектору.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је да Предлог закона о систему плата запослених у јавном сектору уводи ред у јавну управу и уређује плате за око 500.000 запослених, као и да је циљ закона да сви примају исту плату за исти посао.

Удовички је, образлажући закон у Скупштини Србије, рекла да је Влада Србије приступила овој реформи у циљу стварања једноставнијег, транспарентнијег и правичнијег система плата у јавном сектору.

Она је оценила да је тренутно стање у систему плата неодрживо и додала да ће новим законом отићи у историју више од 20 закона и подзаконских аката, 10 основица и 900 коефицијената којима се одређују плате запослених и функционера.

Како је истакла, до сада су постојали неуједначеност права, неуједначен приступ уређивања плата, и није постојала јединствена основица.

Додала је да се новим законом радна места, звања и положаји сврставају у 13 платних група. Основна плата ће се одређивати множењем основице за обрачун и исплату плата са коефицијентима, којих има 500.

"Закон се доноси како би плате биле транспарентније и како би била омогућена ефикаснија контрола", додала је министарка Удовички.

Удовички је најавила и да ће након транспарентности и упоредивости плата, бити донети посебни закони којима ће се уредити радно-правни статус, плате и друга примања у јавним службама, управи, агенцијама, другим органима и организацијама које је основала Република Србија, Аутономна Покрајина и јединица локалне самоуправе, као и функционерима.

Министарка је додала да је закон је резултат сарадње великог броја заинтересованих страна и социјалних партнера.

"Предност закона је и реална изводљивост у краћем временском периоду", навела је она и додала да је ова реформа неколико пута започињана у Србији и да се сваки пут одустајало.

Законом се, како наводи, уводи и систем напредовања кроз платне разреде вредновањем резултата рада, који сада не постоји у већем делу система. Oценила је да је овај закон велики корак напред ка ефикаснијој управи. Додала је да је пред новом владом одговоран и тежак задатак да се закон примени и спроведе кроз доношење посебних закона.

"Овај закон и његово спровођење омогућиће и модернизацију јавне управне на најбољи могући начин", додала је она. Позвала је посланике да дају подршку и гласају за предложени закон.

Лакше до докумената  

На дневном реду седнице су Предлог закона о општем управном поступку и измене и допуне Закона о територијалној организацији Србије.

Министарка Удовички је истакла да Предлог закона о управном поступку уноси низ новина које ће олакшати грађанима да дођу до докумената и омогућити да држава буде сервис грађана и привреде.

Образлажући Предлог закона посланицима, Удовички је рекла да се њиме омогућава привредни развој и јасније остварују грађанска права као и да се на ефикасан и одговоран начин одговара на захтеве грађане и привреде.

Према њеним речима, предложеним законом уводи се правна заштита, односно могућност приговора уколико грађанин или привредни субјекат сматрају да није поштовано њихово право.

Уводи се јавна евиденција о поступању органа, и уколико грађани сматрају да се поступа другачије према њима, имају право да траже образложење, додала је она.

Како је навела, упрошћава се поступак за добијање докумената и уводи обавезна размена података службених евиденција државних органа.

"Грађани више неће морати да иду од државног органа до државног органа да би добили неки документ и од шалтера до шалтера, јер ће државни органи међусобно морати да размењују податке који су неопходни грађанима", истакла је Удовички.

Закон предвиђа да ће државни службеници све податке који се тичу грађана, а налазе се у службеним евиденцијама, морати сами да обезбеде, 90 дана од усвајања закона.

Законом су предвиђене ригорозне казне за непоштовање те одредбе.

Грађани ће, када закон буде усвојен, бити ослобођени плаћања таксе за те податке, чиме штеде и време и новац.

Министарка је додала и да је предвиђено да Закон о општем управном поступку у потпуности подржи електронско комуницирање. Додала је да је пуна примена тог закона планирана од јула 2017. године, а да ће примена појединих одредаба почети 90 дана од усвајања у парламенту.

Критика опозиције

Посланици опозиције критиковали су Предлог закона о јавним платама јер њиме нису обухваћена и јавна предузећа. Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке Марко Ђуришић оценио је да предложени закон неће решити проблем плата у државном јавном сектору, јер су из система плата изостављена јавна предузећа, НБС и јавни медијски сервиси и да се њиме отварају врата за даља умањења плата.

Посланица ДС-а Александра Јерков рекла је да ће предложеним законом неправда у јавном сектору која је и до сада постојала, сада бити још већа."

"Овим законом ће се изједначити плата спремачице у школи, са платом спремачице у дому здравља, а плата спремачице у неком јавном предузећу ће и даље бити већа од плате директора основне школе", рекла је Јерков.

Посланик Левице Србије Борислав Стефановић такође је рекао да не може подржати предложени закон, јер њиме нису обухваћена јавна предузећа, и којим се уводе платни разреди и ограничавају зараде за одређен круг људи.

"Овај закон потпуно ван контроле и система држи јавна предузећа као златну јабуку овог режима, који им служи за отимање новца из државног буџета", рекао је Стефановић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић негодовао је што ће парламент поново радити ноћу и што су посланици имали свега 24 сата да се припреме за седницу. Посланик владајуће Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић рекао је да је тај закон представља темељне реформе и да ће увести ред у систем плата запослених у јавном сектору.

На почетку рада посланик СДС-а Марко Ђуришић негодовао је зато што је седница заказана у краћем року од седам дана, наводећи да за то није било разлога, јер предложене тачке дневног реда по својој садржини и времену ступања на снагу не изискују хитност.

Шефица посланичке групе ДС-а Наташа Вучковић негодовала је што је седница почела у 17 часова, наводећи да је Пословником предвиђено да седнице трају од 10 до 18 часова. Она је тражила и да се о предложеним законима расправља у двоструко дужем времену од предвиђених пет сати, што је одбијено.

Опозиција је упутила критике и зато јер је расправа обједињена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво