Николић: Србе и Јермене повезује много тога

Председник Србије Томислав Николић рекао је да Србе и Јермене повезује много тога, можда највише страдања кроз која су прошла два народа, и истовремено изразио очекивање да јерменски председник Серж Саргсјан до краја године посети Београд.

Николић се састао са Каспаром Карампатијаном, председником Европске федерације Јермена за правду и демократију и бискупом Датевом Хагопианом, прелатом румунских Јермена.

Био сам веома поносан што сам имао прилику да се обратим поводом обележавања стогодишњице погрома над Јерменима и кажем да ако ико може да разуме и осети несрећу која се 1915. године обрушила на Јермене у Османском царству, као и њене трајне и незалечиве последице, онда је то српски народ, онда је то Србија“, рекао је Николић.

Додао је да очекује да председник Јерменије Серж Саргсјан, дође у званичну посету Београду до краја године.

Николић је навео да се труди да спољна политика Србије буде веома јасна и да њену суштину чини јачање пријатељстава широм света, али да то не значи да ми о међународним догађајима немамо свој став.

"Напротив, све што је позитивно, или негативно ми ћемо тако и квалификовати", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да жели да буде упамћен по томе да се јасно изражавао о томе ко су нам били прави пријатељи, наведено је у саопштењу Прес службе председника Србије.

Нагласивши приврженост Србије пуноправном чланству у Европској унији, председник Николић је подвукао да то не значи да ћемо покварити пријатељство са Русијом или да ће привржност Русији моћи да поквари наш европски пут.

Карампатијан, председник Европске федерације Јермена за правду и демократију се захвалио председнику Николићу на пријему рекавши да је његов лични допринос унапређењу односа две земље огроман.

„Многе ствари су покренуте и наша сарадња је учвршћена, захваљујући вашем личном залагању“, рекао је Карампатијан.

Он је пренео Николићу искрене поздраве јерменског председника, уз жељу за што скорији сусретом.

Бискуп Датев Хагопиан је председнику Николићу пренео информацију да је поклон његове Светости Карекина Другог, врховног Патријарха и Католикоса свих Јермена, икона Мајке Божије, намењена Манастиру Светог Димитрија у Бајчетини.

Истакао је да је икона висока преко два метра и да због величине и вредности путује за Србију, преко Русије и Румуније.

Икона Мајке Божије, ће вечно подсећати два народа на блискост и пријатељство, нагласио је бискуп Хагопиан, наведено је у саопштењу.

Изразио је наду да ће у Србији бити направљено седиште свих Јермена бивше Југославије, који би имали своју цркву и своју школу и очекивање да ће сусрести верских и световних поглавара бити још чешће у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи