Читај ми!

Приштина у пламену, Косово бира председника

Косовски парламент одлучивао је о избору председника. Опозиција поново у више наврата бацила сузавац у скупштинској сали. Демонстранти бацали Молотовљеве коктеле на полицију, која је одговорила сузавцем. Посланици Листе "Српска" присуствовали седници.

23.10 - Вечерас мирно у Приштини. Улице су рашчишћене, а уклањају се и шатори које је опозиција поставила пре неколико дана. 

21.00 - Дванаест особа повређено у сукобима демонстраната и полиције. 

20.00 - Хашим Тачи изабран за новог косовског председника. 

19.20 - У току је трећи круг гласања за председника Косова. 

18.45 - Tачи ни у другом кругу није освојио довољно гласова. Биће одржан и трећи круг. 

18.10 - На Mолотовљеве коктеле полиција је одговорила великом количином сузавца. Плато испред скупштине је у магли. 

17.45 - Полиција потиснула демонстранте ка хотелу "Гранд". Градом се креће велики број кола Хитне помоћи.

17.35 - Пропао први круг гласања. Ускоро се очекује други круг. 

17.00 - Присталице опозиције окупљене у центру Приштине почеле су да бацају Молотовљеве коктеле на полицију.

16.58 - Почео први круг гласања за избор косовског председника.

16.40 - Заседање настављено, пошто је опозиција напустила салу. У једној од скупштинских клупа пронађена неактвирана патрона сузавца.

16.19 - Скупштинско обезбеђење изнело Албина Куртија, Албуену Хаџиу и Висара Имерија из сале. Чош четворо опозиционих посланика удаљено са седнице, јавља дописник РТС-а.

15.35 - Бачен још један сузавац, поново проглашена пауза. Посланици опозиције остали у сали.

14.15 - У косовском парламенту поново активиран сузавац, прекинута седница парламента, јавља извештач РТС-а. Због активирања сузавца, полиција је ухапсила Баљија Мухаремаја, посланика покрета Самоопредељење.

12.40 - Настављена седница којој присуствује 104 од 120 посланика, јавља извештач РТС-а. 

12.05 - Са сат времена закашњења почела седница косовског парламента, којој присуствују сви српски посланици и министри, као и посланици опозиције. Председавајући Кадри Весели прогласио је петнаестоминутну паузу за потврду бројног стања.

11.50 - Неколико српских посланика који су ушли у салу за седнице – изашли су из ње, јавља извештач РТС-а.

11.20 - Касни почетак седнице. Неколико српских посланика ушло у салу. У салу улазе и посланици опозиције, јавља извештач РТС-а. 

10.30 - Велики број припадника опозиције протестује због могућег избора Хашима Тачија за председника.

Присталице опозиције и Хашима Тачија окупиле су се, на одвојеним скуповима, у центру Приштине где се одржавала седница парламента на којој се разматрала кандидатура Тачија и Рафета Раме за председника.

Ни у први ни у други круг гласања нису били успешни. У првом кругу Тачи je добио 50 гласова посланика, а потребно је било 80 да би био изабран. Рама је добио четири, а 27 гласова било је неважеће.

У другом кругу поново није било довољно гласова. За Тачија је гласало 64 посланика, а Рама је освојио два гласа.

После ових резултата у трећи круг гласања отишла су оба кандидата. Тек након трећег покушаја, Тачи је изабран за председника.

Седница косовског парламента је била прекинута јер су посланици Самоопредељења у два наврата активирали сузавац. За дужи прекид заседања одговоран је посланик покрета Самоопредељења Исмаил Куртеши који је активирао сузавац.

У том тренутку председник скупштине Кадри Весељи обавештавао је посланике о искључењу шесторо посланика опозиције.

Док је Весељи тражио од посланика да се добровољно удаље из сале и док су посланици опозиције због тога негодовали лупањем у столове, Куртеши је поново активирао сузавац.

Председник парламента је затим објаснио процедуре избора председника Косова да би након тога поново дао паузу.

Са седнице су искључени посланици Самоопредељења Исмаил Куртеши и Фатон Топали и посланици Алијансе за будућност Косова (АБК) Теута Хађију, Тима Кадрију, Паља Љекај и Баљи Мухареми.

Након што је опозиција у потпуности напустила салу, унутра је остао само Иљир Деда из Самоопредељења, који је члан комисије која је бројала гласове за избор председника.

У скупштинској клупи пронађена је и неактвиирана патрона сузавца. 

Полиција је потом привела посланика Мухаремија који је медијима рекао да је активирао сузавац.

Седницу је обележила расправа и међусобно оптуживање посланика опозиције и власти око тога да ли Тачи има право на председничку функцију.

Лидер Самоопредељења Висар Имери је за скупштинском говорницом рекао да Хашим Тачи није могао да се кандидује за председника "док није добио благослов Александра Вучића", јавља извештач РТС-а.

Шеф Иницијативе за Косово Фатмир Лимај поручио је да са наставком избора председника Косово улази у још већу кризу.

"Хашим Тачи је прекршио Устав и он ће бити награђен за то", рекао је Лимај.

Посланици Листе "Српска" одлучили су да присуствују седници, чији је почетак каснио око сат времена.

Иначе, без подршке српских посланика, било гласањем или само њиховим присуством у сали због кворума, немогуће је изабрати новог председника Косова.

Шеф посланичке групе Листе "Српска" је раније за РТС рекао да ће одлука зависити од тога да ли ће бити испуњени њихови услови, и то уз међународну гаранцију.

Ово је била већ 10. седница косовског парламента која је била прекидана због сузавца.

Док се у скупштинској сали водила жестока расправа, на улицама Приштине било је немира, као и сукоба полиције и демонстраната који се противе избору Тачија за председника Косова.

Око зграде скупштине и широм Приштине биле су распоређене јаке полицијске снаге. Према наводима приштинских портала, на крововима око зграде парламента распоређени су били снајперисти. 

Између две и три хиљаде демонстраната узвикивало је пароле против Тачија, а узвици, скандирање и вувузеле чуле су се и у згради парламента.

Дошло је и до сукоба између полиције и демонстраната, који су бацали Молотовљеве коктеле на полицију, која је одговорила великом количином сузавца.

Специјалци су, затим, потиснули демонстранте до хотела "Гранд", где су присталице опозиције камповале последња три дана захтевајући оставку владе Исе Мустафе.

Директор ургентног центра КБЦ Косова Басри Љењани рекао је да је током сукоба са полицијом у Приштини повређено 12 особа, од тога 11 припадника косовске полиције.

Љењани је на конференцији за новинаре рекао да се ради о лакшим повредама од сузавца и удараца камењем.

Међу повређенима је и један камерман, рекао је Љењани, док од демонстраната нико до сада није затражио лекарску помоћ.

Иначе, косовски председник мора да буде изабран до 6. марта, у супротном ће бити расписани ванредни парламентарни избори.

За избор председника Косова према Уставу и Пословнику о раду Скупштине у прва два круга је потребно да кандидат добије најмање 80 гласова посланика, што је двотрећинска већина укупног броја посланика.

У трећем кругу председник је изабран ако за њега гласа 61 посланик, што је проста већина од 120 посланика колико има Скупштина Косова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара