Читај ми!

Приштина бира председника, Срби и даље преговарају

У приштинској скупштини данас треба да буде изабран косовски председник, а то није могуће без присуства српских посланика. Листа "Српска" и јутрос преговара о својим условима. Опозиција заказала протест пред почетак седнице. Јаке полицијске снаге у Приштини.

Шеф посланичке групе Листе "Српска" је, у интервјуу за Дневник РТС-а, рекао да још није одлучено да ли ће 10 српских посланика у косовској скупштини присуствовати седници на којој треба да се изабере косовски председник.

"Српска листа већ неколико дана има низ консултација унутар листе, са међународним представницима на Косову и Метохији, који имају снагу ауторитета над косовским Албанцима. Имали смо консултације и са коалиционим партнерима - имамо захтеве, желимо да се они испуне брзо, а да међународни фактори то гарантују", каже Симић.

Разговори се настављају и данас - све док се не постигне договор, то јест до почетка седнице.

"Уколико добијемо јасне гаранције од међународне заједнице да ће наши захтеви бити спроведени и имплементирани у што скорије време, сазваћемо поново посланички клуб и донети одлуку", каже Симић.

Додаје да се инсистира на међународној гаранцији, јер се коалициони споразум са владајућим странкама на Косову у највећој мери није спроводио.

"Тешко им је да прихвате наше захтеве, укључили смо међународне представнике, како би се они под њиховим притиском реализовали", рекао је Симић.

Истиче да се проблеми за Србе на Косову из дана у дан нагомилавају и да се закони који постоје не спроводе.

"Београд нас је саветовао да донесемо праву одлуку, да не буде на уштрб ни српске заједнице ни државне политике коју води Александар Вучић", каже Симић.

Сматра да ни овог пута неће бити елементарних услова за одржавње седнице, као ни раније када је опозиција правила нереде.

"Очекује насиље и конфликт између опозиционих посланика и полиције. На улицама Приштине организовани су протести и славље уколико Тачи буде изабран за председника", каже Симић.

Протест косовске опозиције, који траје месецима због споразума Приштине са Београдом и Црном Гором, заказан је за 10 часова. Они се противе избору Хашима Тачија за косовског председника.

За 11 часова је заказана седница скупштине на којој ће посланици бирати између двојице председничких кандидата из редова Демократске партије Косова (ДПК), министра спољних послова Хашима Тачија и Рафета Раме.

Јаке снаге полиције упућене су у Приштину. Специјалне јединице стациониране су у дворишту зграде косовског парламента, а сви који улазе у скупштину, укључујући новинарске екипе и посланике, подвргнути су детаљној контроли.

На централном градском тргу налазе се присталице опозиције који већ трећи дан кампују испред зграде скупштине и владе уз захтев да буду расписани ванредни избори.  

Косовски председник мора да буде изабран до 6. марта, иначе ће бити расписани ванредни парламентарни избори.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво