Читај ми!

И војска у приправности због избегличке кризе

Председник Србије Томислав Николић дао је одобрење министру одбране да у случају потребе стави снаге Војске Србије у пуну приправност, како би могле да заштите грађане, државу и имовину од свих безбедносних изазова који долазе споља.

Министар правде Никола Селаковић је, после седнице Савета за националну безбедност, рекао да је Николић данас дао сагласност, односно одобрење, да снаге Војске Србије буду стављене у пуну приправност како би могле да заштите државу од свих безбедносних изазова који долазе споља.

 

Објаснио је да ће се то догодити само у ситуацијама ако припадници полиције не би били у стању да одрже и даље потпуни ред и мир у мирнодопским условима.

"У оној ситуацији у којој би се евентуално догодило да припадници полиције, или граничне полиције, нису у стању да и даље одржавају ред и мир, у том случају државни органи или јединице локалне самоуправе могу да се обрате Министарству одбране", рекао је Селаковић.

Додао је да ће државни органи, безбедносне службе "имати довољно времена, простора и капацитета да одговоре на сваки безбедносни изазов и заштите државни поредак и грађане.

Безбедност грађана и имовине је, истиче, апсолутни приоритет и сви органи имају обавезу да раде на њиховој заштити.

Селаковић је навео да је таква одлука донета зато што Србија жели да реагује на време, да буде потпуно припремљена и у пуном капацитету уколико дође до непредвиђених ситуација.

"Грађани немају никаквог разлога за бригу, то значи да војска, уколико то буде потребно, може да буде ангажована и на заштити државне границе", додао је министар правде.

Селаковић је истакао да је у Србији до сада био на делу добро организован проток и пролаз мигранта, да је Србија дала пример целој Европи и да је уверен да ће се то и даље тако одвијати.

На питање да ли је Србија и даље у контакту са земљама региона поводом мигрантске кризе, Селаковић је истакао да се ти контакти одржавају готово сваког часа.

Како каже, на томе највише раде министри Небојша Стефановић и Александар Вулин, и додаје да је Србија на основу своје историје научила да се ослања само на себе, али да ће свакако учествовати у заједничком решавању проблема.

Упитан каква је тренутна безбедносна процена, Селаковић је одговорио да не може да даје такве податке. На питање да ли ће бити упућене додатне снаге Жандармерије на границу са Македонијом, Селаковић је само одговорио да су снаге Жандармерије саставни део МУП-а.

Седници су присуствовали и председник Владе Србије Александар Вучић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, вршилац дужности министра одбране Душан Вујовић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и директори војних и цивилних безбедносних служби.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво