Читај ми!

Влада усвојила Предлог закона о платама

Влада Србије усвојила је Предлог закона о платама, речено је Танјугу у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Влада је Предлог закона о платама упутила у скупштинску процедуру.

Потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је раније да ће тим актом бити уређен однос зарада у јавном сектору који покрива око 500.000 запослених у државној управи, јавним службама и другим органима, али без јавних предузећа.

У претходном периоду било је проблема у вези са тим законским предлогом – постојало је неслагање Министарства финансија због појединих одредаба, а ни синдикати нису били задовољни, али су ставове усагласили на седници Социјално-економског савета почетком фебруара.

Последњег дана јануара из Министарства финансија стигло је обавештење да се усагласило са највећим бројем предлога Министарства државне управе и локалне самоуправе у вези са текстом закона о платама, међу којима је и да обрачун плата за време боловања и минули рад остану исти као до сада.

Договорено ја и да сва та издвајања буду у оквирима буџетских могућности, односно да су унапред планирана и предвиђена буџетом, што је сада и у новом нацрту регулисано.

Иначе, плата се за време боловања сада обрачунава на основу дванаестомесечног примања у које улазе и додаци за дежурства, ноћни или рад за празник и слично, док је један од предлога био да се обрачунава на основу основне зараде.

Када је реч о минулом раду, договорено је да се и та ставка обрачунава као и до сада, четири одсто по години стажа.

Када је реч о регресу и топлом оброку, што је била замерка синдиката, ипак је договорено да се они исказују посебно, а не у коефицијенту како су страховали синдикати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво