Читај ми!

"Показивање мишића и алтернативни путеви воде право у амбис"

Премијер Александар Вучић је упозорио да поново постоје они који би да показују мишиће и неодговорно позивају да идемо алтернативним путем, што је политика којом је наша нација једном већ била доведена на ивицу опстанка.

"Ти алтернативни путеви воде право у амбис, а мишиће смо испробавали толико пута да смо били светски шампиони у 20. веку, а да свом народу ништа нисмо донели", истакао је премијер Вучић на конференцији посвећеној цивилном друштву у Скупштини Србије.

Вучић је признао да није превелики оптимиста када је реч о ситуацији с којом се наше друштво суочава у Европи и на Западном Балкану, и указао да посебно у таквим околностима "држава и политика нису шала, игра и емоција, већ веома озбиљан посао да би се препустио неозбиљним и неодговорним идејама".

Стога је позвао све оне који очекују народно поверење и оне који га буду добили да се једнако марљиво посвете решавању проблема народа, гледајући у будућност, а не да, како је опазио, задовољавају приземне емоције, уместо истинских потреба грађана.

Цитирајући енглеског књижевника Радјарда Киплинга, заговорника сукоба са Немачком у Првом светском рату, који је на питање ко је крив што му је син погинуо, рекао да су криви очеви који су лагали своју децу, Вучић је поручио да ми на то немамо право.

"Много пута смо лагали децу, направили грешке, изгубили на десетине хиљада људи, нацију довели на ивицу опстанка и више немамо права на такве неодговорне игре у будућности", закључио је Вучић.

Говорећи о свом личном односу према цивилном сектору и невладиним организацијама, премијер је подсетио да је и сам некада био личан према њеним лидерима, неретко је било и обрнуто, али да се данас тај однос заснива превасходно на томе колико цивилно друштво доприноси напретку и развоју Србије у њеним реформама.

"Мој став се променио и тога се не стидим, већ се тиме поносим. Волео бих да на исти начин, на основу остварених резултата и постављених циљева, а не личних симпатија, свака будућа влада има вашу подршку", рекао је Вучић.

"Неопходна сарадња са цивилним сектором" 

Премијер Вучић је рекао да је сарадња с цивилним сектором Влади неопходна, не због имиџа или зато што то тражи ЕУ, већ као партнерство с онима који поседују знање, мудрост и способност и који су активни партнер државе у изградњи демократије.

Цивилни сектор је, како је рекао премијер Србије, истински партнер, извор стручног знања, али и искрени критичар у друштву, оценио је данас премијер, позивајући све организације цивилног друштва на даљу сарадњу на путу Србије ка ЕУ.

Вучић је рекао да, упркос томе што су критике које су долазиле из цивилног сектора понекад биле, према његовом мишљењу, неутемељене, њихово знање, ставови и поруке били су значајан коректив, у многим ситуацијама, посебно из времена ратних сукоба на Балкану.

"У многоме су нам помогли у опхођењу према избеглицама, мигрантима, у томе како да покажемо своје право лице, а не оно које бисмо можда, у неком политичком смислу, показали", приметио је Вучић и додао да управо зато данас може да каже да је учешће цивилног сектора конструктивно и корисно за Србију.

Подсетивши да је једино цивилни сектор својевремено успостављао сарадњу међу народима у зараћеним државама Балкана, Вучић је приметио да смо успели у томе да је данас Србија земља која успешно сарађује са својим суседима.

"Бриселски споразум, однос према мигрантима, прећуткивање непријатних ситуација у региону, помогли су нам да ту позицију успоставимо", нагласио је Вучић, додајући да је управо у томе било значајно искуство цивилног сектора.

То, међутим, како је приметио, није често наилазило на подршку јавности, јер је овде, као и у другим земљама региона, увек лакше испробавати мишиће и позивати се на силу, мржњу и нетрпељивост, а не на оно што нас све чека у будућности.

Зато је, додао је, захвалан цивилном сектору, који је једини подржавао регионалну сарадњу, јер то није само питање политике него и наше будућности и будућности наше деце.

Уверен је, додао је, да Србија мора да има стратешке циљеве и визију своје будућности да би могла да се развија и зато је и опредељење његове владе, како је навео, да укључи цивилни сектор у одлучивање о важним питањима, а посебно у процес претприступних преговора са Европском унијом.

Та сарадња, како је објаснио, мора да се успостави на такав начин да ниједна влада након ове не пожели да прекине сарадњу или искључи цивилни сектор из важних процеса и одлука у друштву.

Јоксимовић: Сви да буду део евроинтеграција 

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да су Србија и њена влада показале да умеју да комуницирају и препознају значај цивилног сектора и поручила да сви треба да буду део процеса европских интеграција Србије, како би она постала боље и уређеније друштво.

"Управо то 'власништво' свих нас у том процесу јесте најбоља гаранција да ћемо бити спремни да припремљени уђемо у ЕУ", рекла је Јоксимовићева истакавши да су европске интеграције стратешко опредељење Србије.

Како је навела, није познато када ће ЕУ примити Србију као своју чланицу, али, додала је, Србија може да утиче на то да ли ће у Унију ући као њен функционални део.

"Онда ће чланство у ЕУ бити само додатна вредност у том процесу, који је пре свега важан за наше грађане", наглашава Јоксимовићева и истиче да су европске интеграције дугорочно опредељење грађана и Владе Србије, а да је њихов циљ увођење правила "каква су у друштвима којимо желимо да припадамо".

Давенпорт: Не иде у ЕУ српска влада, већ цела земља

Грађани не само да имају право на добру државну управу, већ грађане треба активно укључити у процес формирања и доношења политика, рекао је шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт и нагласио да ће Европска комисија наставити да подржава развијање институционалних механизама и дијалог са организацијама грађанског друштва.

"Ми подстичемо доносиоце политика да више сарађују са цивилним друштвом у процесу доношења одлука", рекао је Давенпорт.

Он је оценио да је та конференција одличан начин за размену искустава и да је "лично пресрећан" што је Европски покрет у Србији одлучио да "тако импресивну групу учесника" доведе у Београд.

"Мислим да је примерен тренутак, узевши у обзир регионалну сарадњу, а укључивање НВО у процес европских интеграција сматрам изузетно важним, то није само посао Владе, то одражава и потребе и жеље грађана, неће се српска влада укључити у ЕУ, већ цела земља", рекао је Давенпорт.

Реформе у домену владавине права, јавне управе и управљања привредом кључне су за напредовање у процесу европских интеграција и доносе опипљиве користи и напредак грађанима, изјавио је данас Давенпорт и додао да значајну улогу у том процесу треба да има цивилни сектор.

Давенпорт је подсетио да је Европска комисија Стратегијом проширења, из 2015, нагласила да је у том процесу кључан управо снажан цивилни сектор, и у земљама чланицама и у земљама кандидатима.

Додао је да је, где год је напредак остварен, то учињено захваљујући Влади, НВО и грађанима и истакао да се земље у региону сусрећу са истим изазовима, тако да је размена искустава један од приоритета који подржава Европска комисија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи