Читај ми!

Опозиција на Косову за сутра најављује протесте

Представници уједињене косовске опозиције најавили су да ће наставити протест, посебно поводом сутрашње седнице Скупштине на којој владајућа коалиција планира да изабере новог председника Косова. Хашим Тачи је главни кандидат за то место. Формално противкандидат ће му бити Рафет Рама.

Опозиција је око зграда владе и скупштине поставила педесетак шатора и тенди, у којима даноноћно дежурају њене присталице, како би били што спремнији да се супротставе владајућој коалицији. Опозиција тражи оставку владе и ванредне изборе, јер је тврди, влада прекршила устав због споразума о формирању Заједнице српских општина и демаркације границе са Црном Гором.

"Дозволите ми да поновим да су споразуми о Заједници и демаркацији границе мртви. Дани ове владе су одбројани и земља треба да иде на изборе", рекао је председник покрета "Самоопредељење" Висар Имери, преносе електронски медији на албанском.

Председник Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај изјавио је да је бесмислено да Демократска партија Косова (ДПК) И њен лидер Хашим Тачи инсистирају на избору за председника у  Скупштини, када је њен рад у блокади већ дуже време.

Харадинај је оценио да је избор председника у тренутним околностима лоша одлука, јер ће само продубити тренутну кризу. Он је додао да ће уједињена опозиција остати на главном тргу до оставке актуелне владе, или одлуке о новим изборима.

Посланик покрета "Самоопредељење" Реџеп Сељими изјавио је да опозиција неће променити начин отпора током избора Хашима Тачија за председника Косова.

"Ми ћемо протестовати унутар и ван парламента, јер су грађани изашли на улице да сруше владу", рекао је Сељими.

Политички аналитичари у Приштини кажу да ће Косово ове године имати и превремене изборе након што Хашим Тачи буде изабран за председника.

Према њима, ванредни избори ће бити расписани најкасније до јесени ове године.

"Ако Тачи буде изабран за председника, он ће водити Косово до превремених избора, надајући се да ће ДПК освојити већину", рекао је аналитичар Халил Матоши.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара