Стефановић: Да ли Пентагон осим приче има неке доказе?

Министар полиције Небојша Стефановић каже за РТС да је Србија спремна да чује да Пентагон осим приче има неке доказе о погибији службеника Амбасаде у Либији. Пуна приправност безбедносних служби не значи присуство војске на граници, истиче Стефановић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Небојша Стефановић је рекао да Србија не зна на основу чега Пентагон тврди да српски држављани у Либији вероватно нису страдали од бомбардовања.

"На основу обдукција у Србији и Либији недвосмислено је утврђено да су повреде настале услед детонације. Србија је спремна да чује да Пентагон осим приче има неке доказе", истиче министар.

Стефановић је рекао да ће председник Србије током дана одржати седницу Савета за националну безбедност, на препоруку Бироа за координацију служби безбедности.

Министар полиције истиче да је евентуално ангажовање припадника Војске Србије на границама уставна надлежност председника државе.

Додаје да се очекује да ће се на седници Савета за националну безбедност донети неке од одлука које ће ставити безбедносне структуре у повишени степен приправности.

"То не значи да ће Војска Србије бити упућена на границе јер ми добро контролишемо све са постојећим снагама, али је увек добро за земљу да имате све своје капацитете спремне да реагују и да постоји таква могућност. Уколико је потребно да се чвршће заштити зелена граница, ако људи похрле према Србији на разна места, без регистрације, нећемо то да дозволимо", наглашава министар.

Према његовим речима, "не желимо да се неко нађе на граници Србије кршећи закон".

"Не желимо да претпоставимо да ће се то десити јер радимо на томе да се не деси", напомиње Стефановић.

Како каже, Србија се понаша одговорно током целе мигрантске кризе, а ситуција је ескалирала када су се променили услови Хрватске и Аустрије.

"Сада Словенија не може да прими мигранте из Хрватске. Онда нас обавести Хрватска и каже 'извините не можемо никога да примимо'. И шта да ради Србија осим да примени исту меру?", рекао је министар полиције.

Стефановић истиче да је суштуна у профилацији миграната, а Србија жели да са колегама из читаве Европе договори где ће бити центар за профилацију.

Додаје и да су на састанак директора полиције у Београд позване све заинтересоване стране, јер Србија жели да се направи договор о заједничкој профилацији и регистрацији и да се дође до конкретнијих упустава како да се у пракси то спроведе. 

"Имали смо ситуацију да примимо мигранте, уђе воз, а онда стигне у Хрватску и кажу да 200 избеглица мора да се врати", напомиње Стефановић додајући да на територији Србије тренутно има око 1.800 миграната.

Министар каже да у Србији нема већих проблема, али да се очекују компликације.

Према његовим речима, не може се догодити да Србија постане тампон-зона.

"Док процедура азила траје, ти људи су на териротирији Србије. Трудимо се да Србија не постане талац ситуације, збох притиска Македоније и Аустрије", истиче Стефановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво