Кфор је неутралан и делује по резолуцији 1244

Генерални секретар НАТО-a Јап де Хоп Схефер рекао је да је међународна војна мисија на Косову неутрална и да ће наставити да делује у складу са овлашћењима која има на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Међународне снаге неутралне су по питању статуса Косова и наставиће да делују у складу са овлашћењима која проистичу из резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, рекао је током јучерашње посете Приштини генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Схефер.

Кфор је на Косову и Метохији да би обезбедио мир и сигурност и да би заштитио и већинску али и мањинске заједнице, рекао је Схефер.

"Кфор је ту и ту ће остати. Има мандат и довољно снаге, које обухватају и довољно резервних снага. Кфор је овде да заштити како већинску тако и манинске заједнице", казао је Схефер.

Први човек НАТО-а похвалио је становнике Косова али и привремене косовске институције што су "у тренуцима проглашавања независности али и ступања на снагу новог Устава успели да обезбеде мир и ред".

"НАТО нема везе са признавањем независности, има чланица НАТО-а који су признале и има и оних које нису признале независност Косова. Важно је рећи да су све земље чланице НАТО-а укључене у Кфор и да остају на Косову", истакао је генерални секретар НАТО-а.

Схефер је навео да су га команданти Кфор-а информисали о актуелној ситуацији и активностима међународних мировних снага, а привремено руководство Косова и Метохије, председник Фатмир Сејдију и премијер Хашим Тачи о даљим активностима.

Истичући да су све земље чланице НАТО-а, и оне које су признале независност Косова и оне које то нису учиниле, подржале нову мисију НАТО-а у припреми и оспособљавању Косовских безбедносних снага, Схефер је оценио да КБС нису војне снаге и додао да "то треба да буду мултиетничке снаге".

Упитан да ли ће одлука НАТО да обучава КБС допринети да се са Војском Србије замрзну односи, Схефер је одговорио да не верује да су контакти између НАТО-а и српске војске замрзнути. Генерални секретар НАТО-а рекао је да је током прошле недеље имао контакте са представницима Војске Србије и да односи између Кфор-а и Војске Србије нису замрзнути.

Схефер се сусрео и са новим шефом УНМИК-а Ламбертом Занијеријем, шефом Еулекса Ивом де Кермабоном и једним од лидера Срба са севера Косова Оливером Ивановићем, са којим је, како је рекао, разговорао као са представником српске заједнице на Косову и Метохији.

Схефер је посетио и базу Кфор-а код Лепосавића где је разговарао са командантом мултинационалних снага Север.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара