Читај ми!

Вучић за РТС: Више неће бити смањења примања, већ само повећања

Премијер Србије Александар Вучић каже за РТС да се на инвестиционом самиту земаља Западног Балкана у Лондону о Србији говорило и лепше него што сами о себи мислимо. Фискалну консолидацију смо спровели, више нема ни смањења плата и пензија већ само повећања, рекао је Вучић и поручио да морамо још много тога да урадимо. Говор српског премијера на самиту био је изузетно запажен, а основа су били регионална стабилност и јачање привредног раста у земљама региона.

Србија је на самиту о новим пројектима сарадње у области енергетике и путне инфраструктуре представљена као пример добре праксе у спровођењу економских реформи, а премијер Александар Вучић каже да је у свом говору нагласио шта све још треба урадити.

Вучић је, у интервјуу за Дневник РТС-а, рекао да су сви у региону спровели одређене реформе – неки мање, неки веће.

"Ми смо радили заједно са ММФ-ом и Светском банком, они су задовољни, данас су сви похвално говорили о Србији и лепше него што сами о себи мислимо. Мислим да сам у говору био другачији јер нисам узимао оно најбоље чиме бисмо могли да се хвалимо, већ сам говорио оно што је реално и колико заиста заостајемо за светом, шта је то што треба да променимо и урадимо, како да сачувамо стабилност", рекао је Вучић у Лондону.

Очување стабилности ће, истиче, бити озбиљан изазов.

"Ви данас видите да постоји нека трка белосветских сила око Србије, да постоје неки сукоби које уопште не разумете, да неко измишља теме – дакле, Србија неће у НАТО, али сваки дан слушате приче: један ће расписивати референдум... А зашто да расписујеш референдум? Други би нешто треће, али нико не би да се бави послом, нико не би да се бави развојем приватног сектора, нико не би да се бави развојем предузетништва", истакао је премијер.

Управо због тога је, каже, говорио о неопходности очувања стабилности.

"Да бисмо овим, много важнијим темама од којих и многи у Србији беже могли и морали да се бавимо. Мислим да су то људи разумели и видели као другачији приступ у односу на оно што су други радили. Мислим да ће то, та наша сарадња са ЕБРД-ом, донети много добрих плодова, много доброг рада у будућности и да ћемо пре свега поводом малих и средњих предузећа и те како напредовати у наредном периоду", рекао је Вучић.

"Очување стабилности – битан политички услов"

Председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти рекао је на самиту да је Србија пример добре праксе у спровођењу економских реформи, на чему се премијер Вучић захвалио истичући да је за Србију велика ствар да добије признање од Чакрабартија, јер је институција на чијем је он челу једна од значајнијих са којима сарађујемо.

"Морамо да урадимо још много тога у променама у нашим јавним предузећима, те структурне реформе су од кључног значаја, које управо радимо са Светском банком и ЕБРД-ом. Дакле, фискалну консолидацију смо спровели, више нема ни смањења плата и пензија већ само повећања. Тако да, ако ово успемо да урадимо, онда сам сигуран, и уз онај битан политички услов – да сачувамо стабилност и не будемо изложени сваковрсном лудилу које очигледно постоји око нас, понекад и у нашој земљи – дакле, ако то успемо, онда Србија има сигурну и добру будућност", истиче премијер.

Вучић је одговорио и хрватским медијима на питање да ли су путеви које Хрватска и Србија граде ка Будимпешти (од Ријеке, односно Београда) конкурентни.

"Не мислим да јесу и добро је да и једни и други градимо. Ми ћемо градити кроз кинеске кредите, они ће кроз европске. Али, рекао сам једну ствар – да смо ми били заинтересовани за и путну и железничку комуникацију Београд–Загреб, посебно железничку, да то додатно унапређујемо, али да ту није било воље са хрватске стране", каже премијер.

То је, додаје, у лице рекао и хрватском премијеру.

"Није он наравно одговоран, човек је пристојан, сада је постао председник Владе, али то знају и њихови новинари и њихова јавност. Они нису били заинтересовани за ту врсту сарадње са Србијом, ми јесмо били, али смо, пошто смо видели да они нису за то заинтересовани, нашли алтернативне путеве ка средњој и западној Европи. И нема ту шта ко да се љути, свако штити своје интересе – нити они могу да се љуте на нас што смо изабрали пругу ка Будимпешти", навео је председник Владе.

"Тражимо одговорност за смрт наших дипломата"

Премијер се у Лондону састао и са шефом британске дипломатије Филипом Хамондом, као и са замеником помоћника америчког државног секретара, а тема разговора биле су и регионална и унутрашња стабилност.

Са званичником САД Вучић је разговарао и о "америчким бомбама које су усмртиле наше дипломате" у Либији.

"Шта год бих више рекао о том питању, само бих неке људе повређивао и то би личило на стицање политичких поена, а то заиста не подносим. Као што видим, има довољно људи који заслужују да им било ко било шта одговори јер је једини начин да добију неко поверење грађана тај да буду некрофили, и да свој политички живот заснивају на нечијој трагедији, смрти. О томе нећу да говорим", рекао је премијер.

Истакао је да Србија тражи утврђивање одговорности.

"Тражимо одговорност, тражимо да видимо – и све одговоре чини ми се да добијамо, али, како бих рекао, то су ствари које се у животу једне државе, једног народа на свакодневном нивоу дешавају... Али све трагичне последице, односно узроци, морају да буду испитани", поручио је Вучић.

Број коментара 156

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво