Читај ми!

"ЕУ није више тако привлачна, али Србија је рационална"

Премијер Алекандар Вучић рекао је у Лондону да ће Србија наставити свој пут ка ЕУ иако јој није привлачна колико је била, али да ће и поред свих притисака наставити и сарадњу са Русијом.

"У лице сам им рекао да ни ЕУ није више привлачна колико је била, али ми смо рационални људи и знамо да је то најбоље за нашу земљу. Такође сам им недвосмислено рекао 'да - наставићемо сарадњу са Руском Федерацијом', иако су покушали да Србија буде једина на тапету и једина мета по том питању", рекао је Вучић новинарима на маргинама инвестиционог Самита о западном Балкану у организацији ЕБРД-а.

"Видели сте да сам и Хрватима недвосмислено и у лице реко да су били незаинтересовани за заједничке пројекте са Србијом. Одговора није ни било јер је то тачно и то су чињенице, са свима другима радимо вредно и озбиљно", нагласио је Вучић истичући да Србији регион треба да буде центар интересовања.

Према његовим речима, не треба да бежимо од региона већ ту треба да најбоље радимо и да зарађујемо највише, а људи у Србији треба то да разумеју.

Вучић је напоменуо да се Србија и даље суочава и са политичким и економским проблемима.

"Указао сам да имамо проблеме политичке и економске. Политичке, јер многи људи и даље чекају у Србији да ствари падају са неба, воле лака решења неретко повазана са мржњом према неким другима, неретко повезана са нереалим решењима", навео је премијер.

Додао је да и даље има доста проблема и да нам "стоје камиони по три, четири, пет, шест дана на граници а нико о томе није спреман овде да разговара осим Србије".

"Поносан сам на то да је нама економија најважнија", навео је Вучић и истакао да је Србија напредовала по нивоу инвестиција за који смо неретко критиковани и који није довољан.

"Али 1,7 милијадри у одноуи на 400 милиона евра Босне и Херцеговине је огромна разлика. Од БиХ смо имали више него четири пута више страних директних инвестиција прошле године, иако смо можда за 1,6 пута по броју становника већи", нагласио је Вучић.

За Србију је, како је навео, изузетно важна стабилност региона јер су ту земље са којима имамо суфицит, као што су Црна Гора, и БиХ и Македонија, док са Хрватском дефицит полако смањујемо, мада су они себе "већ искључили са Западног Балкана".

"Просто, ту су наше шансе и ту можемо да напредујемо још више, у трговини с Албанијом можемо да сарађујемо још више", навео је премијер, додајући да је у уводном излагању на самиту говорио и о чињеници да се, пре свега због мигрантске кризе, суочавамо с порастом националистичких тензија на Балкану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво