Опозиција тражи оставке Дачића и Вучића због догађаја у Либији

Посланик Нове странке Зоран Живковић затражио је од премијера Србије Александар Вучића да поднесе оставку због погибије двоје службеника амбасаде Србије у Либији. Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке Марко Ђуришић оценио је да би се у нормалним земљама оставка министра Дачића подразумевала.

Службеници амбасаде Слађана Станковић и Јовица Степић, који су отети у новембру 2015. године у граду Сабрата, погинули су пре три дана у америчком бомбардовању тог града.

"Позивам Вучића да поднесе оставку кад већ иде на ванредне изборе. Он треба да је поднесе због свега, а посебно због овога што се десило у Либији пре два дана, односно пре 100 дана. Зашто су ти људи уопште били тамо кад није било безбедно", рекао је Живковић новинарима у Скупштини Србије.

Живковић је оценио да је погибија службеника наставак Вучићеве саге где он убија људе у Србији.

"Први пример је био хеликоптер, а у овом случају је, бојим се, још гора ствар. Мислим да није нехат, него се знало да су људи у Либији угрожени. Зашто чувати људе који су тамо свакодневно изложени опасности да буду киднаповани и убијени", рекао је Живковић.

Шефица посланичке групе Демократске странке Наташа Вучковић најавила је да ће представник ДС-а у скупштинском одбору за спољне послове поднети захтев да министар спољних послова Ивица Дачић дође на седницу одбора и поднесе извештај о трагедији.

"Неопходно је да се Дачић одазове. Скупштина има право да сазна све околности - какав је био однос између министарства и наших службеника у Либији и да грађани знају како функционишу наша дипломатска представништва у иностранству", рекла је Наташа Вучковић новинарима.

Вучковићева је додала и да је ДС и раније тражио да Министарство спољних послова објави детаљан извештај о околностима отмице.

Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке Марко Ђуришић оценио је да би се у нормалним земљама оставка министра Дачића подразумевала. "Наравно да је одговоран и премијер, али одговорност у првом тренутку је на министру", рекао је Ђуришић.

На то је шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић одговорио да нема никаквих разлога за оставку Дачића, али да треба испитати све околности.

"Евидентно је да постоје политичке странке које су спремне да ову трагедију искористе како би дошле до најприземнијих поена. Није ни време ни тема и ми нисмо имали намеру да око овога сучељавамо политичке ставове, али не можемо да дозволимо да будемо врећа за то", рекао је Милићевић.

Према његовим речима, Србија је учинила све да покуша да спасе животе својих грађана.

Посланица Српске напредне странке Александра Томић рекла је да ће догађаји у Либији сигурно бити тема следеће седнице Одбора за спољне послове.

Самостални посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић истакао је да тај покрет ни на који начин не жели да учествује у томе да поједине политичке партије користе ову трагедију и од тога праве маркетинг.

"Нема мању одговорност Вучић који је тог дана направио представу од трагедије, иако су његови министри нама ту у сали одговарали да су радници на сигурном и да ће доћи својим кућама", рекао је Веселиновић.

Оценио је да су оптужбе на рачун министра спољних послова део предизборне кампање.

Самостални посланик Левице Србије Борислав Стефановић рекао је да одговорност Министарства спољних послова очигледно постоји, ако ништа друго онда због тога што није на време затворило амбасаду Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво