Тадић: Дачићева реакција скандалозна

Лидер СДС-а Борис Тадић оценио је да је реакција министра спољних послова Србије Ивице Дачића на захтев СДС-а да поднесе оставку због политичке одговорности за погибију службеника тог министарства "скандалозна злоупотреба трагедије у сврху обрачуна са политичким противницима".

"Уместо да Ивица Дачић поднесе оставку као морални чин, он је наставио да износи неистине и да се обраћа као председник једне странке другој уочи предизборне кампање", навео је Тадић у отвореном писму достављеном медијима.

По његовој оцени, нејасно је због чега премијер није одмах сменио Ивицу Дачића, будући да је јасно да он носи директну политичку одговорност за погибију службеника министарства на чијем је челу.

Он је рекао да је Дачићев "лични напад служио искључиво сврси сакривања његове директне одговорности за трагедију", а како је додао, актуелна влада понашала се на исти начин и када су изгубљени животи у хеликоптерској несрећи за коју до данас није утврђено ко је одговоран.

"Чињеница да премијер није сменио одмах Дачића, баш као што то није учинио ни након хеликоптерске несреће, чини и премијера политички одговорним за ову несрећу", навео је Тадић.

Тадић је рекао да у време његовог председничког мандата није било информација о трговини оружјем и визама или било каквим нелегалним радњама у амбасади Србије у Либији и оценио да премијер Србије Александар Вучић то не треба да поставља као питање.

"Дужност премијера није да јавности поставља таква питања, већ да јавности на њих даје одговор", навео је Тадић и додао да "том одговору морају претходити истражне радње надлежних органа да би се утврдило ко су лица која морају кривично да одговарају".

По речима Тадића, Дачић је "изоставио да каже" да је амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица именован на његов предлог као кадар СПС-а.

"Дачић је изјавио да сам ја именовао амбасадора Потежицу. То је истина, именовао сам га као и сваког другог амбасадора на предлог владе и поштујући законом утврђену процедуру", навео је Тадић.

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данашњи захтев Социјалдемократске странке (СДС) за његовом оставком, као "најнижи људски чин представљен као политички став".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво