Читај ми!

Вучић: Сутра предлог за новог министра одбране

Председник Владе Александар Вучић рекао је да ће сутра предложити новог кандидата за министра одбране.

"Сутра увече истиче рок, предложићу новог кандидата у законском року", рекао је Вучић новинарима на конференцији за новинаре после састанка са представницима ПУПС-а.

Закон предвиђа да је председник Владе дужан да парламенту предложи избор новог министра у року од 15 дана од престанка мандата претходног министра.

Скупштина Србије разрешила је дужности министра одбране Братислава Гашића на седници 5. фебруара, тако да сутра истиче рок у којем премијер мора да предложи новог.

Говорећи о сарадњи са НАТО-ом, премијер Вучић каже да је Србији потребна сарадња са том организацијом и да само они који би земљу да врате у 17. век сматрају да је то непотребно. 

Вучић је одговарајући на питања новинара након договора о заједничком изласку на изборе са ПУПС-ом, поручио: "Немојте ви који сте донели те споразуме да дајете придике!"

Како је навео, о споразуму с НАТО-ом решио је да одговори свима који су последњих дана имали примедбе на тај споразум.

"Наша политика је јасна, а то је да хоћемо да будемо независна, суверена земља, која хоће да сарађује и са НАТО-ом и са Руском Федерацијом", навео је Вучић.

"Овај споразум се примењује на припаднике страних оружаних снага и први пут Република Србија обезбеђује себи права која је пре много година Алијанса дала својим чланицама, да кад идемо преко територије неке земље у Либан или куда већ, не плаћамо дажбине већ пролазимо исто тако као и други код нас", објаснио је Вучић додајући да је то све оно што нисмо имали а данас имамо.

Премијер је рекао да се тај споразум, према ономе што је усвојено, не примењује аутоматски, не омогућава неконтролисани пролазак и боравак него се односи на сваки конкретан догађај, и додао је и приметио да тиме ваљда треба да се дичимо, а не да обмањујемо и погрешно информишемо народ, како то, рекао је, чине неки.

Вучић је новинарима показао споразум између Владе Србије и САД, који је 2006. године потписао тадашњи председник Републике Борис Тадић, а о чему је одлуку донела влада коју је чинио ДСС, коју су тад подржавале Двери.

Тим споразумом су, каже, ДС и ДСС са САД постигле договор да оружане снаге САД и цивилно особље министарства одбране САД добију дипломатски имунитет, имају право на ношење оружја и униформе без права прегледа и инспекцијског надзора, а били су ослобођени и од плаћања пореза и других сличних дажбина које се примењују у Србији.

И партнери САД су били изузети од плаћања пореза и других дажбина које се примењују у Србији, нагласио је Вучић.

"Тај споразум је 7. септембра 2006. у Вашингтону потписао Борис Тадић, уз овлашћење владе у којој је већину представља ДСС, која нам данас соли памет", рекао је Вучић.

На питање да ли би руско особље Српско-руског хуманитарног центра у Нишу требало да добије дипломатски статус, као што сматра председник СНП-а Ненад Поповић, Вучић је одговорио да верује да је та одлука требало да се донесе 2006, када је формиран тај центар.

"То је било логично питање за њега пошто је тада био потпредседник ДСС-а. Чуди ме да то тада нису урадили", рекао је Вучић.

Додао је да се у Србији сви баве "белосветском политиком" и да се, као у филму "Три карте за Холивуд", деле на оне који су за Русе и на оне који су за Американце.

Вучић је поручио да је он Србин и да ова власт воли и поштује све, али највише Србију.

"Ми смо једини за нашу земљу. И мислим да је то једини правилан пут за Србију, али истовремено поштујући све њих и одржавајући најбоље могуће односе", рекао је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво