Читај ми!

Давенпорт: ЕУ ће инсистирати на формирању ЗСО

Заједница српских општина је важан део обавеза у оквиру Бриселског споразума, истиче шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Европска унија (ЕУ) ће инсистирати на примени дела Бриселског споразума који се тиче оснивања Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову, рекао је Мајкл Давенпорт.

"ЗСО је важан део обавеза у оквиру Бриселског споразума и дијалога Београда и Приштине и мора да дође до имплементације тог дела споразума. Тешко ми је да вам кажем када ће то бити могуће, али могу да вам кажем да ће ЕУ инсистирати на имплементацији и овог дела споразума", рекао је Давенпорт гостујући на Радио-телевизији Војводине.

Давенпорт је рекао да ће делегације Београда и Приштине и ове недеље разговарати о примени неких одредаба споразума, каква је одредба о катастрима.

Упитан о поглављу 35 о Косову у преговорима Србије са ЕУ, Давенпорт је рекао да је сада на Србији да спроведе детаљне обавезе и упутства из тог поглавља и настави дијалог са Приштином.

Када је реч о поглављима 23 (правосуђе и основна права) и 24 (правда, слобода и безбедност), Давенпорт је рекао да не види разлог зашто она не би била отворена до краја године.

"Наравно да постоје неки изазови и препреке, али сам сигуран да ћемо их превазићи", рекао је амбасадор ЕУ, одговарајући на питање да ли тренутни однос Србије према Хашком трибуналу, и то што Београд тражи да се пресуда лидеру радикала Војиславу Шешељу одложи до завршетка изборног процеса, могу утицати на процес интеграција.

Давенпорт је поновио да је значај сарадње Србије са Хашким трибуналом и даље од великог значаја.

Шеф делегације ЕУ рекао је и да Брисел мора да нађе решење за избегличку кризу и да се с тим проблемом адекватно ухвати укоштац на много бољи начин.

"Mислим да је битно да дође до ефикасније контроле граница, што је чини ми се, битно за одржавање шенгенског система", рекао је Давенпорт.

Давенпорт је навео да када се говори о затварању граница, није реч о укидању права у оквиру Шенгена, већ да је реч само о већем степену контроле избеглица и миграната.

Амбасадор ЕУ је рекао да је добро да Србија редовно учествује у разговорима око решавања тог проблема и да разуме о чему је реч, као и да је добро што је тим поводом председник Србије Томислав Николић био јуче у Бриселу.

Давенпорт је оценио као добро то што је премијер Александар Вучић рекао да је Србија спремна да учествује у решавању проблема избеглица, иако нема обавезу, јер није чланица ЕУ.

Према Давенпортовим речима, тај предлог Србије треба да буде предмет детаљних дискусија.

Упитан како реагује на наслове у медијима да је овде да руши владу, Давенпорт је рекао да је његов једини мандат као амбасадора ЕУ да помогне Србији да иде што брже на путу евроинтеграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи