Читај ми!

Дачић: Бескрупулозни напади на Владу Србије због НАТО-а и Русије

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Влада Србије суочена с бескрупулозним нападима због односа са Русијом и НАТО-oм.

Ивица Дачић каже да се Влада Србије суочава са "још једном бескрупулозном кампањом против ње" и додаје да је с једне стране нападнута да води Србију у НАТО, а с друге да се сувише приближила Русији због Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Дачић је рекао да Србија води политику војне неутралности и да је све што је до данас рађено у сарадњи с НАТО-ом дефинисано документима потписаним у време када је премијер био Војислав Коштуница.

Поводом Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Дачић је навео да је његово оснивање одређено споразумом који је потписао бивши председник Србије Борис Тадић.

"У оба случаја реч је о лажној забринутости и само изговору за још један бескрупулозни напад на Владу Србије, која води јасну политику: војна неутралност, чланство у ЕУ и пријатељски односи са Русијом", рекао је Дачић.

Навео је да је 14. децембра 2006. тадашњи председник Србије Борис Тадић у Бриселу потписао Оквирни документ, чиме је Србија и формално постала учесница програма Партнерство за мир.

"Након тога је министар спољних послова Вук Јеремић 5. септембра 2007. уручио у седишту НАТО-а Презентациони документ, којим су дефинисане области сарадње са НАТО-ом. У то време је, да подсетим, премијер био Војислав Коштуница. Све што је до данас рађено у сарадњи са НАТО-ом дефинисано је у овим документима, укључујући и ИПАП, као виши облик сарадње", навео је Дачић.

Демократска странка Србије јуче је оценила да је споразум Владе Србије и НАТО-а о сарадњи у области логистичке подршке "врло опасан", као и да га НАТО може злоупотребити и позвала председника Србије Томислава Николића да не потпише указ о проглашењу тог закона.

Дачић је навео да се ни у једном акту Владе Србије не предвиђа учешће у Акционом плану за чланство, што НАТО поштује.

"И СОФА споразум и споразум о логистичкој подршци имају све државе партнери. У нашем случају, овим се стварају услови за модернизацију Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу. А кад је реч о СОФИ са НАТО-ом, то је двострани споразум, тако да привилегије уживају и наше оружане снаге на територији НАТО-а, за разлику од споразума који је потписао Тадић са Кондолизом Рајс, који даје привилегије само америчкој војсци, са чим се сагласила Коштуничина влада", навео је Дачић.

Дачић је навео да су владе Русије и Србије 20. октобра 2009. године, приликом посете тадашњег председника Дмитрија Медведева, у присуству Бориса Тадића, потписали Споразум о сарадњи у области ванредног хуманитарног реаговања, спречавања елементарних непогода и техногених хаварија и уклањања њихових последица.

"Њиме је дефинисано оснивање Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, као и да руско особље ужива правни статус утврђен за административно и техничко особље Амбасаде Русије, у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године. Никад није било речи о њиховом дипломатском статусу", рекао је Дачић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво