Читај ми!

Ђурић: Срби неће бити протерани са КиМ

У Београду је одржан састанак представника Владе Србије, Српске православне цркве и политичких представника српског народа са Косова и Метохије поводом осам година од једностраног проглашења независности Косова. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да ће држава учинити све да Срби остану и опстану на Косову и Метохији.

Србија и Срби на Косову и Метохији неће бити угашени, угушени, протерани и неће нестати, поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Јасно поручујемо свима онима добронамернима и недобронамернима да су Срби и Србија на Косову и Метохији ту да опстану и остану", рекао је Ђурић отварајући састанак представника Срба са Косова и Метохије са циљем остваривања подршке Фонду Епархије рашко-призренске.

Ђурић је истакао да је циљ састанка да се договоре како да се ефикасније материјално помогне рад Епархије рашко-призренске и цркве, која је у претходних 16 година била стуб ослонца.

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да на састанку треба да се сагледа тренутна ситуација у којој живе Срби, али истовремено да се нађе најбољи пут и средства како би Срби могли да опстану и побољшају услове живота.

"Пред нама су велике обавезе и одговорност да учинимо све како бисмо постигли циљ", рекао је Теодосије и позвао све Србе са Косова и Метохије да издвоје средства за фонд, онолико колико могу.

Истакао је да средства из фонда неће бити коришћена за текуће потребе, већ ће се реализовати заједнички приоритети од општег интереса, битни за све Србе који живе на КиМ.

Састанку присуствују и српски посланици, чланови Владе и градоначелници привремених институција самоуправе у Приштини, као и начелници управних округа и председници привремених органа општина на Косову и Метохији.

Од 193 земље чланице Уједињених нација, готово половина није признала независност. Број држава које би данас признале Косово и Метохију, тврде аналитичари, био би знатно мањи него 2008.

"Косово нема више нема тај значај ни на агенди Америке ни Запада, друго Србија је поправила свој имиџ задње две године тако да се негде међународна заједница враћа на оно што је било опредељење да је потребна јака Србија која је способна да управља Косовом на дужи рок", рекао је Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Према његовим речима, Запад не одустаје од идеје да Косово буде независно али је пре тога намера да се учврсте добри односи са Србијом.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи