Вучић: Лекције о НАТО-у држе лицемери који ни џамије нису одбранили

Премијер Александар Вучић поручио је да Србија остаје војно неутрална, али да је НАТО потребан као савезник да штити и чува српски народ на Косову и Метохији. Најављује за 18. фебруар разговоре са представницима ММФ-а, али каже да ће јунски разговори бити кључни.

Вучић је на критике које су се појавиле у медијима, а долазе и из дела "десне" опозиције, због споразума Србије са Северноатлантском алијансом и различитим олакшицама за НАТО, узвратио да је реч о политичком лицемерју оних који се бусају као заштитници Косова и Срба на Косову, а нису били у стању "ни џамије да одбране".

Премијер је такође подсетио да је тај споразум потписан за време друге власти, да је потом и ратификован, а да је тек сада постао тема из политичких, а не тобож патриотских разлога.

"Сада је тај споразум тема, а није био када је потписан, јер тема и мета треба да будем ја, а не они који су га потписивали", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истакао је да иначе не мисли да је тај споразум лоšш. "Јел' од НАТО-а тражимо да заштити Србе на северу Косова, а нећемо да му дамо да дође на север Косова? А где сте уопšште видели те НАТО војнике? Нама је НАТО потребан као савезник и да чува наш народ на Косову, да га не би чували ти лицемери", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да постоје људи који воде рачуна о нашим националним интересима, али који их не воде тако што ће ударати главом о зид, "јер тако никоме, па ни зиду, неће да учине услугу, већ ће да га наруже".

"Немој да држе предавања они који су донели све најгоре и најпогубније одлуке за ову земљу, они који би сутра да врате ову земљу у изолацију и они који би сутра да Србију уведу у неке нове сукобе... Само нека ми не држе предавања, јер морају да нешто науче, ураде, па онда да држе предавања и придике", поручио је Вучић.

"Санда (Рашковић Ивић) је 2008. чувала Косово, а ни џамије у Београду није сачувала", додао је.

Подвукао је и да он Србију неће да уводи у сукобе и ратове ни са ким, те да ће увек и од свакога да је штити.

"Штитићу и њене националне интересе. Штитићу Србе и кад имају резолуцију у УН, иако ми се добар део Владе буни против тога, зато што не знају како ће да оду на кафу код неког амбасадора, па иако имам друге проблеме, ја ћу да изађем и да станем и кажем 'ово не може'", указао је премијер.

Поручује и да ће исто тако бити и у вези са Унеском, али и када нам "Хрвати проводе једностране санкције".

"И тада, иако има оних чланова Владе који ми кажу 'немојте да одговарамо истом мером', ја ћу да кажем: 'Одговорићемо истом мером и снажније док не повучете своју меру и никакав проблем немам'", рекао је Вучић.

Објаснио је да Србија сноси све трошкове заједничких акција са НАТО-ом, и поновио да је тај споразум неко други потписао, а да он не мисли да је ту нешто лоше за Србију.

Додао је и да је Србија суверена земља која увек и у сваком тренутку може да донесе било какву одлуку.

Каже и да паметном и мудром политиком Влада чува народ на КиМ и да је то кључна ствар, али да нема времена да се бави страначком политиком, па одговара: "Све мислим да народ добро види и препознаје", закључио је Вучић.

"Нећемо се смирити док не уђемо у првих 40 земаља света" 

Премијер је рекао да Србија напредује полако али сигурно и стабилно, и поновио да смо изашли из рецесије и да је пред нама пет година раста.

"Успели смо да поправимо пословни амбијент и нећемо се смирити док не уђемо у првих 40 земaља света", рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања у Влади Србије и додао да је незапосленост са 26 смањена на 18 одсто.

Најавио је да ће за два дана имати разговоре са представницима ММФ-а, додавши да ти разговори нису лаки, али да нема шта да им замери.

"Не мислим да су наши противници. Они су нам сарадници и они су ту да нам помогну да би Србија била здравија и успешнија земља", поручио је Вучић.

Упитан за наредну ревизију ММФ-а, рекао је да они очекују и морају да виде још боље резултате у реформи јавних предузећа.

"У јуну ћемо имати више ствари, али рационализацију не можемо да имамо само на папиру, већ морате да покажете одређене резултате. Они су не незадовољни, али морају да виде још боље резултате у реформи јавних предузећа, а ми морамо да понудимо решења за највеће проблеме, а то су РТБ 'Бор', 'Ресавица' и предузећа која и даље имају заштиту државе", рекао је Вучић.

Додао је да Светска банка више брине о реструктурирању јавних предузећа, а ММФ је ту да чује ставове Светске банке.

"Мислим да ће кључна ревизија бити та пета ревизија, али у зависности од њихове воље да ли ће ово само да буде 'stuff visity' или како год они одлуче, њихова је ствар, али у јуну ћемо имати више ствари за њих", рекао је Вучић.

Влада ради на решењу за РТБ "Бор" и "Ресавицу" 

Вучић је истакао да Влада Србије ради на решењу за РТБ "Бор" и "Ресавицу", али да неће доћи до њиховог затварања или продаје "будзашто", јер би то, како је рекао, у потпуности уништило будућност у источној Србији.

"Мекензи је ушао у борд да би направили дијагностику, да бисмо урадили све што можемо. Радимо много на томе, али имам питање за све у Србији а то је – ко год има решење, нека нам помогне", поручио је Вучић.

Рекао је да "оно што би неки други да траже, а то је или да затварамо или да будзашто дамо", Влада не жели да уради.

"Ако затворите 'Бор' или 'Ресавицу', све од Поморавског до Борског или Зајечарског округа више ништа немате. У Бору имате више од 4.000, у Ресавици више од 6.000 људи, то је 10.000 људи који држе велики број коопераната, најмање 15.000-20.000 људи, дакле 30.000 људи да избацимо из система, то за нас није лако", рекао је Вучић.

Додао је да би такво решење можда било економски дугорочно здравије, али да би нам у потпуности уништило будућност у источној Србији.

"Ја на то нисам спреман као председник Владе, и зато молимо и боримо се да пронађемо решење и то јесу наше највеће муке. Када је цена бакра 4.100, а била је 9.500, па 7.000 долара по тони, а сад је 4.100 са могућношћу да још падне, за то нисте криви само вас поклопи и удари по глави светско тржиште шта да радите", рекао је Вучић.

На питање да ли му смета што се више прича о сарадњи са Хагом него о реформама, и које су највеће претње реформама, Вучић је рекао: "Нема претњи, има увек отпора колико хоћете кад померате камен, имате отпор оних који се крију испод камена. Увек је било и увек ће тога да буде... Оно што је мене изненадило је лакомисленост појединих да кажу како је Србија седма најбеднија на свету, а заборавили су да кажу да је Шпанија шеста... а цела ЕУ на 20. месту. Није то баш ни реално, а заборавили су да кажу да смо 2011. и 2012. били на првом месту."

Премијер је поручио и да је Србија успела да сачува мир и стабилност, истакавши да се никога не плаши, па ни "огромног уједињења".

Рекао сам да се не плашим уједињења, ја нећу богатији изаћи из ове зграде. Мислим да сам много ствари урадио за ову земљу", указао је Вучић.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи