Читај ми!

Ђурић: Демократским потенцијалом до права за Србе

У Звечану је одржана свечана академија поводом Сретења - Дана државности Србије, на којој је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао да Срби на КиМ морају искористити демократски потенцијал да се изборе за своја права, а да би у томе успели, морају бити сагласни око онога што им припада - за почетак то је Заједница српских општина.

Марко Ђурић је рекао да су у Сретењу уједињени српско утемељење у традицији, слободарски дух и жеља за модернизацијом.

Подсетио је да је Сретењски устав гарантовао слободу сваком робу који крочи на српско тло, деценијама пре него што је робовласништво укинуто у француским и енглеским колонијама или САД.

"Симболика Сретења није нешто због чега треба да се као народ осећамо супериорно, напротив, али то је и свакако разлог да се не осећамо мање вредно од неких у нашем ближем или даљем окружењу", рекао је Ђурић.

Ђурић је подвукао да, иако су Косово и Метохија у састав српске државе ушле готово стотину година после Првог српског устанка, Сретење се данас овако свечано обележава овде "зато што без идеје српског Космета не би било ни Карађорђевог устанка, а вероватно ни васкрса српске државе".

"Срби данас на КиМ стицајем околности морају да искористе сав свој демократски потенцијал и националну виталност да се изборе за права која је наш народ пре два века тражио за себе и гарантовао другима. Да бисмо у томе били успешни, морамо у највећој могућој мери бити сагласни око наших циљева, око онога што нам припада - за сам почетак то јесте Заједница српских општина (ЗСО)", подвукао је Ђурић.

Према његовим речима, Карађорђеви устаници били су сагласни око свог циља, а њихова револуција била је једино могуће средство да се тај циљ оствари.

Они то средство, оружани устанак, нису бирали, оно им је било наметнуто као једино могуће решење, сматра је Ђурић.

"Тако су и данас нама овде на КиМ средства органичена, а околности наметнуте. Наша револуција овде мора бити демократска, наше кубуре и јатагани морају бити сада и данас знање и вредан рад, а наша џебана слога и стрпљење. И то не значи да ћемо икада заборавити да користимо и оне праве", рекао је Ђурић.

На академији у Дому културе председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да данас славимо успомену на устанике и уставописце, да је на нама да покушамо да будемо храбри и мудри као што су они били, истакавши да су пре свега мудрост и храброст потребни Србима на КиМ.

"Ми смо чврсто опредељени да останемо на КиМ. Останемо ли ми, и Србија остаје", подвукао је Тодосијевић.

Нагласио је да су Влада Србије и премијер Александар Вучић посвећени останку и опстанку свих који желе да остану на овим просторима и овде граде бољи живот за себе и своју децу.

Свечаности поводом обележавања Дана државности Србије у Звечану присуствовали су и заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић, представници локалних самоуправа са КиМ, институција и установа, СПЦ и други.

У културно-уметничком делу програма учествовали су драмски уметник Лепомир Ивковић, КУД "Звечан" из Звечана, црквени хор "Бранислав Нушић" из Косовске Митровице и други.

Организатори свечане академије су четири општине на северу КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво