Николић: Ако Косово буде услов за ЕУ, не морају да нас приме

Надам се да признање Косова никада неће бити услов за улазак Србије у ЕУ, а ако ће то бити услов за наше чланство у Унији, не морају да нас приме, истиче председник Србије Томислав Николић.

Председник Србије наводи да слушамо уверавања из Европе да признање Косова није услов.

"Ако ће то бити услов за наше чланство у ЕУ, не морају да нас приме, али ћемо бар уредити дрžжаву у 34 поглавља. Али ако ће у сваком поглављу стајати да ће то и то бити реšшено у складу са приšштинским уставом и законодавством, онда ће јако тешšко бити снаћи се у свим поглављима", рекао је Николић у интервјуу листу Данас.

Према његовим речима, ЕУ, као у случају мигрантске кризе, показује и колико је крхка и на терену односа Србије и Приšштине.

"Показује са једне стране изузетан утицај на Србију, а са друге стране немоћ према захтевима Приšштине, и то је оно шšто ме чуди и забрињава", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да "не знамо како је практично замиšшљено поглавље 35, али ни како ће да изгледа затварање поглавља правно обавезујућим споразумом".

"То нисам видео ни у нацрту, нити сам чуо у било каквом разговору са комесарима, који су говорили да нас то чека и да на то будемо спремни и да Европа од тога не можžе да одустане, јер је то захтев Немачке", напоменуо је Николић.

Заједница српских општина, истакао је председник Србије, треба да буде формирана, то је потписано у Бриселу, "али сад су у Пришšтини видели да то у ствари представља пут да Срби имају своју целину на својој територији и много права и одатле тврдње да то није у складу са њиховим уставом".

"Шта ћемо сада, ако смо потписали тај споразум из Брисела? Ако га са пришšтинске стране ставе под знак питања, шšто га не би ставили и са српске стране, односно, како ћемо даље да преговарамо ако немамо Заједницу српских опшšтина? То ће бити јако тешšко и ту ће (премијер) Александар Вучић да буде на великом испиту", рекао је Николић.

На питање да ли верује да ће Специјални суд за Косово заиста да суди ратним злочинцима, Николић каже:

"Верујем да ће да суди, али ако ме питате да ли ће да пресуђује и доноси одлуке и казне, у то нисам превише уверен. Јоšш нисам видео неки суд, који је судио истим критеријумима, истим аршšинима Србима, Албанцима, Хрватима. Уосталом, то се по броју осуђених и по висини казне апсолутно јасно види, тако да нисам сигуран".

"Неšшто шšто ме апсолутно нагони на то, то је трагична судбина Оливера Ивановића. Мислим да ће неко у суду који је формиран у Хагу морати да прави неку равнотежžу, па да ће неко од Албанаца морати да буде осуђен. Или је можžда Оливер Ивановић, да би се умирили Албанци, доžживео да без доказа буде осуђен и да судија кажžе да нема доказа и да је он то морао да зна или је знао или је морао знати, тако је рекао бих, у изреци речено", казао је Николић.

Према његовим речима, Србија у случају Ивановића може да подигне свој глас, да разговара са свим дрžжавама у свету, са пријатељима и организацијама и са онима који су нам мање пријатељи.

"Али да промени одлуку, тешšко. Србија није успела да промени ниједну одлуку, која је била против ње и њених грађана, па тако неће бити ни са овом", рекао је Николић.

"Избори распуштањем Скупштине, 24. април прихватљив"

Николић је рекао да ће избори бити озваничени образложеним предлогом премијера Александра Вучића за распуштање Скупштине.

"Разговарали смо (Вучић и ја) о томе да ће избора бити, свакако, пролетос. Термин, 24. април, који је процурио у јавност, веома је прихватљив и то је термин за који ће Влада оставити рок за распуштање Скупштине, али нисмо то привели крају, јер би то било трчање пред руду. То ће се знати када Вучић буде имао образложени предлог за распуштање скупштине", рекао је Николић.

На констатацију да то значи да очекује распуштање парламента, а не премијерову оставку, председник Србије је навео да не очекује оставку, "јер је она увек знак да ниси радио добро".

"Александар Вучић је радио добро и наставиће да ради исто када буде победио на изборима. Заšшто би онда подносио оставку", рекао је Николић.

"Убеђен сам да ће (СНС) формирати власт, али заšшто морају самостално. То је њихова одлука, али ја никада не бих формирао владу самостално и да све остале странке оставим у опозицији. Неко мора да буде и са вама, јер им кад-тад дође у главу да се уједине, па макар само да вас сруšше", навео је Николић.

На питање да ли тражи 30 одсто од освојених мандата СНС-а за своје људе у тој странци, Николић је одговорио да је "то тако бесмислено да то не уме ни да објасни".

"Размиšљам да сам на Вучићевом месту да ли бих у то поверовао. Мада је мене теšшко убедити да се окренем против било кога, а посебно против Александра Вучића. Александар и ја се разликујемо по годинама, по томе како реšшавамо нека питања. Тако како смо ми различите личности и свака странка има различите људе", навео је Николић.

"Од 2014. године ни један министар није постављен зато што сам ја звао и рекао овај је добар. Ни један посланик. Нисам са Вучићем разговарао на ту тему, нити хоћу. Александар има највећу одговорност и напад на њега усмерен је ка руšшењу владе и читавог система", закључио је председник Србије.

На констатацују да су Слободан Милошевић и Борис Тадић погрешили расписујући превремене изборе, Николић је рекао да је Милоšшевић био убеђен да му је све оно што је урадио одбраном од НАТО-а и обновом земље сасвим довољно да обезбеди победу СПС-у и није предвидео да могу сви да се удруже.

"Борис Тадић је знао да му партија стоји јако лоше и мислио је да је апсолутни победник на председничким изборима и да је његова популарност довољна да извуче странку. Ни један нашš председник није подносио оставку зато šшто је жžелео да провери вољу народа, с обзиром на то да смо сви ми убеђени да најбоље радимо свој посао. Искључиво су били у питању страначки разлози, јер су сви председници водили странке", указао је Николић.

"Моја посета Загребу није условљена" 

Председник Србије рекао је да председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић није условила његову посету Загребу.

"Нема уопшšте истине (у томе). Са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић имао сам сусрет у Загребу пре нешšто вишšе од два месеца и она је рекла - позваћу вас у посету почетком идуће године, али сачекајте да се формира влада, поšшто ћемо имати изборе. Након тога су почели разговори два кабинета", рекао је Николић.

Према његовим речима, то су разговори који су вођени неколико месеци, "након шšто је већ било познато да сам био у Ватикану и шšта је проистекло из те посете".

Такође, додао је Николић, било је познато и да је папа рекао да ће формирати комисију, а Сабор Српске православне цркве прихватио дијалог с Римокатоличком црквом поводом намере да канонизује кардинала Алојзија Степинца.

"Папа је приликом моје посете нагласио да није његова жžеља да то буде први светац кога једна хриšшћанска црква не признаје, да он жžели свеце које сви признају и пошšтују, као до сада", рекао је Николић.

Напоменуо је да је комисија је почела да ради и додао да су у њој митрополит Амфилохије, епископ бачки Иринеј, Дарко Танасковић, српски амбасадор у Унеску.

"Тако да је Колинда Грабар Китаровић располагала са тим подацима када ми је рекла да ће ме позвати у посету", додао је председник Србије.

Николић је истакао да не жели да распирује ватру између Србије и Хрватске, али да је веома забринут због чињенице да се шšири осећај угроžжености међу Србима у Хрватској.

"У Србији вишšе нико не побеђује на изборима водећи кампању против других народа и дрžжава. Народ би код нас то сматрао глупошšћу, али у Хрватској то јошš постоји", рекао је Николић.

Како је рекао, то је судбина сваке хрватске политичке странке или политичара у кампањи и непосредно после кампање.

"Кампања се јошš у Хрватској, нажалост, добија на томе ко ће боље да зашšтити Хрватску од Србије, као да је Хрватска угрожžена од Србије", рекао је Николић, наводећи да "треба сачекати јоšш једно два месеца".

"БиХ као болестан човек"

Када је реч о Босни у Херцеговини, председник Србије сматра да је БиХ "као болестан човек".

"У душšи је болесна, то сам рекао и Ангели Меркел у Дубровнику. Та тројица копредседника у БиХ увек се лепо дружžе, али како им žживе ентитети, како им жžиве народи, то не питај никог од њих. Питајте их сву тројицу - ко је Босанац од њих. Нико. Гледају како да је свако на свој начин подели. Боšшњаци не žжеле да је деле, пошšто доминирају, Срби жžеле да се одвоје пошšто имају своју целину, Хрвати би се свакако лепили за Хрватску", рекао је Николић.

Према његовим речима, "најлакше је (председника РС Милорада) Додика оптужити да упропштава Босну, јер он својом грађом и гласом представља добар циљ, а није сврха Дејтонског споразума упропашћавање Босне".

На констатацију да Додик ипак инсистира на референдуму о судству и тужžилаšтву, председник Србије је одговорио да би "то био један од оних референдума, после којих не можžете виšше нишšта да спроведете".

На питање да ли је изгладио односе са председноком Црне Горе Филипом Вујановићем, након изјаве да Црна Гора дозвољава да неко други управља њоме, Николић је одговорио да нема за шта да се извињава.

"Немам заš шта да зовем и кажžем - хајде да се миримо. Нисмо се свађали, али ако ја не смем да каžжем како žживе Срби у Црној Гори, ако не смем да каžжем да ће, због жžеље Црне Горе да буде у НАТО-у, бити упропаšшћена многа традиционална пријатељства, па и она која имају Срби у Црној Гори, онда то није добро. И да су увели санкције САД, рекао бих није добро", рекао је Николић.

"Није мала ствар уводити санкције, поготово кад се има у виду однос у величинама, онда је занемарљив утицај тих санкција. Не верујем да је ико и инсистирао да Црна Гора мора да уведе санкције. Ни нама нико није рекао да морамо да уведемо санкције, а ми смо мало већи од Црне Горе", навео је Николић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво